изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:11 EET
Преди ареста шефът на БЧК бил канен да се кандидатира за президент срещу Първанов    
Политика

Председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров, който е разследван от НСБОП за злоупотреби с хуманитарна помощ, призна, че по-рано с него са водени разговори да се кандидатира за президент на изборите тази есен. Той отказа да съобщи коя политическа сила му е отправила предложението, но заяви, че категорично отказал.



Григоров, който на 10 февруари бе освободен от ареста с решение на апелативния съд, декларира в неделя в предаването “В десетката” по бТВ, че нито той, нито БЧК са замесени в каквито и да е злоупотреби.

“БЧК работи по строги правила, по вътрешно нормативни актове, които не дават никаква възможност за такива злоупотреби. От получаването на хуманитарната помощ до нейното излизане от складовете на БЧК има  абсолютен контрол, прозрачност и това се доказа, между другото, и в съда”, заяви Христо Григоров.

Независим външен одит и парламентарна проверка

Той добави, че петното, което се сложи върху БЧК като най-старата благотворителна организация и върху страната ни, е голямо и затова е настоял Международната организация на Червения кръст да извърши независим одит на дейността на БЧК. Христо Григоров настоя сигналите за злоупотреби да бъдат разследвани и от специална комисия в парламента.

Той обясни, че в периода 1993-1994 г. между БЧК и Главното мюфтийство е изграден съвместен фонд за подпомагане на районите със смесено население. По това време главен мюфтия е бил Селим Мехмед, а самият Григоров още не работи в структурите на БЧК, според справката на сайта на организацията. Григоров е оглавил БЧК през 2001 година.

На базата на договора с мюфтийството са пристигнали два хуманитарни конвоя -  камион с масло и камион с шапки и пуловери. БЧК е приел тази хуманитарна помощ по изричната молба на тогавашния мюфтия.

“Ние ги освободихме тези пратки, приехме ги в склада на БЧК и ги предадохме на получателя, това е мюфтийството, с необходимите документи и подписи. И отделно, когато ние ги предадохме на мюфтийството, ние получихме и декларация от тях, че тези помощи няма да бъдат продавани, а ще бъдат използвани за хуманитарни цели”, обясни Христо Григоров. Той добави, че БЧК няма контролни функции и след предаването на помощта за нея са отговаряли хората от мюфтийството.

След ареста на шефа на БЧК по-рано този месец вътрешният министър Румен Петков беше категоричен,  че “това, което е отработено със следствието и с прокуратурата” по отношение на Христо Григоров, “е достатъчно впечатляващо”. Министърът добави, че злоупотребите са за милиони и че извършените нарушения не могат да бъдат направени от един човек, защото е създадена организация.

“Става дума за дрехи и за лекарства и за тяхното пренасочване, в това число продажбата им в редица популярни в страната места, в това число и в столицата”, каза още Румен Петков.

Министър Румен Петков бил подведен

По този повод Христо Григоров коментира, че министърът, който е политическа личност, взима решения на базата на доклади от “неговите подведомствени” и “там някъде е скъсана връзката”.

“Министърът говори за милиони, а всъщност се касае за един ТИР с шапки и пуловери, защото за маслото ...вече има документи, че е получено. Така че тази информация, която е стигнала до него, не е точна. А отделно се говори за канали, за медикаменти, във вестниците се изписаха огромни неща. Ами, трябва да ви кажа - досега никой и никъде в обвиненията не говори за медикаменти. Ето, това е също една част от непрофесионалната информация”, каза председателят на БЧК.

По време на изказването си пред съда на 6 февруари той заяви, че процесът срещу него е плод на “активна разработка, която връща България във времето на Държавна сигурност”.

В неделя Христо Григоров благодари на лидера на ДСБ Иван Костов, който до този момент е единственият политик, който защити БЧК от отправените обвинения.

“Аз искам да му благодаря за това, което направи, защото това беше политикът, който вярваше и вярва в тази организация. И това ще се докаже”, каза Григоров.

Той е убеден, че петното, хвърлено върху него и БЧК ще бъде изчистено с помощта на институциите, но засега не коментира дали ще търси някакви морални претенции по повод отправените обвинения.

В петък Националният съвет на БЧК подкрепи председателя на организацията със специална декларация, в която се заявява, че отправените към него и към БЧК обвинения са неоснователни. Националният съвет на БЧК настоя за бързо, обективно и безпристрастно изясняване на обстоятелствата от страна на компетентните органи.

“Солидна групировка” замесила Главното мюфтийство

Бившият главен мюфтия Селим Мехмед, който също бе гост в предаването “В десетката” по бНВ, заяви, че нито той лично, нито Главното мюфтийство са се облагодетелствали с пари, постъпвали като помощи чрез БЧК.

Той каза, в момента се занимава с дребен бизнес – имал павилион на село от 10 кв.м, където продава хляб, закуски и захарни изделия.

“Вярно, замесено е Главното мюфтийство, замесено е и моето име в случая, но ние не участваме в това. Смятам, че това е един кръг, група от хора по веригата - търговци, други държавни. . . митници, други служители, БЧК, Главно мюфтийство, една солидна групировка, където е вкарано  Главно мюфтийство най-вероятно от някой висш служител на Главно мюфтийство”, обясни Селим Мехмед.

Той уточни, че досега не е бил търсен нито от следствието, нито от полицията.

По повод публикувано във вестник "Монитор" копие от комисионен договор между БЧК и Главното мюфтийство с неговия подпис, Селим Мехмед каза, че подписът прилича на неговия, но трябва да се направи експертиза.

“Аз съм убеден, в цялата история има подправки, документни измами, както печатът, който е ползван, никога не е ползван в сградата на Главно мюфтийство”, каза Мехмед. Той уточни, че в последните дни на поста начело на изповеданието е разбрал, че има хора, които разполагат с печати на Главно мюфтийство и ги използват без знанието на ръководството. Селим Мехмед каза, че е изпратил писмо с изискване печатите да бъдат върнати.

След като избраният след него мюфтия Фикри Сали не получил регистрация от съда, мюфтийството продължило да използва името на Селим Мехмед, който в неделя обяви, че по това време отнел всички пълномощия да го представляват други хора.

По повод твърдението на Христо Григоров за договор между БЧК и мюфтийството Селим Мехмед каза: “Нито писмено или нито по някакъв друг начин, чрез телефон, никой не ме е уведомявал, че Главно мюфтийство получава някакви дарения. Аз не съм чул за един пакет масло, не за някакви палети, не съм чул за един чифт чорапи, че се предават на Главно мюфтийство”.

По мое време при нас помощи без знанието на Дирекцията по вероизповеданията към МС не са пристигали, каза още Селим Мехмед.

През последната седмица развитието на скандала с аферите в БЧК се прехвърли на друга плоскост – вътрешни битки между враждуващите лагери в мюсюлманското изповедание. Бившият главен мюфтия Недим Генджев бе арестуван след сигнал на сегашния лоялен на Ахмед Доган главен мюфтия Мустафа Хаджи, че Генджев – син е теглил пари от банковите сметки на мюфтийството и ги прехвърлил към фондацията на баща си. От своя страна хората на Генджев твърдят, че те имат право да представляват изповеданието заради решение на апелативния съд, отменил избора на Хаджи. Обкръжението на Хаджи и ДПС бяха обвинени за редица далавери, а арестът на Генджев бе представен като политическа поръчка на Ахмед Доган, изпълнена от главния прокурор Никола Филчев.

http://mediapool.bg/

 


Сходни връзки

Преди ареста шефът на БЧК бил канен да се кандидатира за президент срещу Първанов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди