изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:32 EEST
НИХАТ КАБИЛ: НЯМА ОБСТОЯТЕЛСТВА, КОИТО ДА НАЛАГАТ ЗАБРАНАТА НА ВНОСА НА ПТИЦИ В БЪЛГАРИЯ    
ЗдравеНяма обстоятелства, които да ни накарат да въведем забрана за вноса на птици в България. Това каза вчера пред журналисти министърът на земеделието и горите Нихат Кабил по повод искането на птицевъди за спиране на вноса.

Той изрази задоволството си от постигнатото през миналата седмица решение в Брюксел, според което ЕС забранява вноса в страните членки на живи птици и яйца за разплод, както и на месо и яйца, но само от диви пернати. Според министър Кабил, имало опасност да бъде спрян напълно вносът на птиче месо и яйца от България за ЕС, но ветеринарите успели да защитят позицията на страната ни. Директорът на Националната ветеринарно-медицинска служба д-р Жеко Байчев сподели, че България почти не изнася живи птици, а забраната за внос в ЕС на яйца за люпене, щяла да засегне едва две-три фирми. За сметка на това обаче страната ни изнасяла птиче месо за 25 държави. Борбата с птичия грип щяла да бъде тема на среща в Париж на 27 януари, в която ще участва и българският земеделски министър, както и на регионална среща в Румъния на 6 март.
Има силен патогенен натиск спрямо България каза Нихат Кабил, визирайки смъртността  сред лебедите - както в България, така и в други европейски страни - Гърция, Италия и др. Министърът сподели, че окачванията са били първите проблеми да възникнат в нашата част - в Източна България, но те дошли откъм Дунав. Днес трябва да станат ясни резултатите от трите мъртви лебеда с Н5, които бяха открити край Шабла, във Варненско и Бургаско.
Не съм съгласен с някои твърдения, че борбата с птичия грип в България е закъсняла, каза още Нихат Кабил. Той припомни, че първите мерки са въведени още преди пет месеца - през октомври, когато бяха регистрирани първите случаи в Румъния. Европейските ни партньори дали много висока оценка за направеното у нас и най-вече за публичността. Нихат Кабил цитира изследване на НЦИОМ, според което две трети от анкетираните знаели какво е птичи грип. Министърът на земеделието сподели пред журналисти още една наложена мярка. В петък той е издал заповед, с която разрешава отстрел на диви животни. Вече имало и направени хайки в Добричко, Варненско, Шуменско и Бургаско.
196 ветеринарни специалисти са обучени и могат веднага да бъдат хвърлени в огнище на птичи грип, каза директорът на Националната ветеринарно-медицинска служба д-р Жеко Байчев. Според специалиста, за да се разболее от птичи грип, човек трябва да има много продължителен контакт с птици и концентрацията на вируса да е много голяма. Ж. Байчев каза още, че ако температурите скочат над 15 градуса, вирусът ще загине само за три дни. НДТ

 


Сходни връзки

НИХАТ КАБИЛ: НЯМА ОБСТОЯТЕЛСТВА, КОИТО ДА НАЛАГАТ ЗАБРАНАТА НА ВНОСА НА ПТИЦИ В БЪЛГАРИЯ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НИХАТ КАБИЛ: НЯМА ОБСТОЯТЕЛСТВА, КОИТО ДА НАЛАГАТ ЗАБРАНАТА НА ВНОСА НА ПТИЦИ В БЪЛГАРИЯ
Автор: Anonymous да 2006-02-22 @ 16:12 EET
Нека земеделския министър първо да оправи нашето животновъдство и птицевъдство, а послед да говори за внос.Нека мисли за България, нека решавана нашите проблеми, а не чуждите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди