изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:38 EEST
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕСТНАТА ВЛАСТ СЕ СРЕЩНАХА С EPTISA    
НовиниДоговорено е създаването на сдружение, което да  подпомогне работата по регионалното депо за твърди битови отпадъци

Среща между представители на испано-германската консултантска фирма EPTISA и кметове, председатели на Общински съвети, общински съветници и служители на общините от Добричка област се проведе в петък в областната администрация. Фирма EPTISA е спечелила международния търг за изготвяне на проучване за изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци, поясниха след срещата от пресцентъра на областната администрация. Оттам припомниха, че във връзка с Националната програма по дейностите за управление на отпадъците, осемте общини от областта и община Никола Козлево /област Шумен/ са избрани за финансиране по програма ИСПА. Безвъзмездна помощ от около 13 милиона евро ще бъде предоставена за реализирането на инвестиционен проект "Регионално управление на отпадъците - регион Добрич".
Срещата в петък е предшествана от поредица други срещи за определяне на две потенциални площадки за провеждането на детайлни геоложки проучвания. С решения на Общинските съвети е постигнат консенсус при определянето на тези площадки. От предложените общо 32 са избрани площадка № 32 при село Стожер /община Добричка/ и площадка № 8 при село Попгруево - североизток /община Тервел/.
По време на срещата ръководителят на проекта Ричард Пук и екипът му от юристи и еколози са представили "Варианти при създаване на организационна рамка на бъдещата Регионална компания за управление на отпадъци". С представителите на общинските администрации е дискутирана формата на управление в процеса до изграждането на депото, както и удачната последваща форма на неговото стопанисване след въвеждането му в експлоатация. Постигнато е предварително споразумение за създаване на сдружение с нестопанска цел, съобщиха от областната администрация. То ще има за задача да обедини усилията на общините от Добричка област относно процедурите, предхождащи проучването, проектирането и изграждането на регионалното депо за твърди битови отпадъци. Става въпрос за изготвяне на общ и подробен устройствен план, оценка на въздействието върху околната среда, промяна предназначението на земята за реалната площадка и т.н.
Постигната е договореност между общините да се ускорят действията за оперативно разглеждане на редица документи - проект на устав на сдружението, проект за решение към ОбС, приблизителен финансов разчет за стартиране на процедурите. Предстои тези документи да бъдат обсъдени и приети на следваща среща, след което да се представят на заседания на ОбС за одобрението им.
 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕСТНАТА ВЛАСТ СЕ СРЕЩНАХА С EPTISA | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди