изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:29 EEST
Потвърдиха наличието на Н5N1 в три умрели лебеда от Варненско, Добричко и Бургаско    
Здраве София. Референтната лаборатория в Уейбридж, Англия потвърди официално наличието на Н5N1 в трите проби на вируса Н5, изолирани от материали на умрели лебеди, намерени у нас. Това съобщават от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), информират от пресцентъра на Министерство на земеделието и горите.


Трите изолирани вируса на Н5 бяха взети от умрели лебеди намерени – в езерото на Дуранкулак, Добричка област и в язовир Цонево, Варненска област на 9 февруари 2006 г. и на плажа в квартал Крайморие в град Бургас на 11 февруари 2006 г.
НВМС предприе превантивни мерки за недопускане на разпространението на болестта инфлуенца /грип/ по птиците на територията на страната ни.
Определени са 3 и 10 километрови зони около местата, където са намерени умрелите птици. Тези места са обозначени, като на подходите към водните басейни са изградени временни дезинфекционни площадки и обектите се охраняват от полиция. Регистрирани са всички птицевъдни стопанства включително и “задните” дворове в обозначените зони. Ежедневен контрол се извършва върху здравословното състояние на домашните птици в двете зони, а придвижването на птиците в маркираните места е забранено. Извършва се дезинфекция на пътищата, транспортните средства и входовете на промишлените ферми. Периодично се взимат и изпращат проби за серологично и вирусологично изследване от отглежданите домашни птици в зоните. Забранен е ловът на пернат дивеч в цялата страна. Всички предприети мерки са съгласно ветеринарното законодателство на ЕС, за превенция и контрол на заболяването, информират от НВМС.
Утре, на 21.02.2006 г. областните управители на Бургаска и Ямболска области, съвместно с генералния директор на НВМС – доц. Жеко Байчев ще проведат заседания на Областните епизоотични комисии. На тях ще се обсъдят въпроси свързани с превенция и контрол на ифлуенца /грип/ по птиците и класическата чума по свинете. Освен това ще се разгледат и мерките за контрол и предпазване на двукопитните животни в двете области от заболяването шап по двукопитните животни, констатирано на територията на Европейската част на Р Турция, съобщават още от НВМС. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Потвърдиха наличието на Н5N1 в три умрели лебеда от Варненско, Добричко и Бургаско | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди