изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 02:48 EEST
От 5 до 100 лева глоба за нарушения на Закона за етажната собственост    
ПарламентСофия. От 5 до 100 лева глоба ще плащат обитатели на жилищни сгради, които нарушават вътрешните правилници и Закона за етажната собственост. Това е предвидено в проектозакона за управлението на етажната собственост в жилищните сгради.

Той бе дискутиран в Министерство на регионалното развитие и благоустройството от зам.-министър Калин Рогачев и представители на граждански сдружения, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Предвидено е глобата да се налага от председателя на Управителния съвет на жилищната кооперация, като събраните пари ще бъдат в полза на сдружението на собствениците в сградата. Според проектозакона за управлението на общите части в жилищните сгради може да се създават сдружения на собствениците, но това не е със задължителен характер. Сега глобата за нарушения е от 1 до 60 лева.
Задачите на общото събрание на сдружението на собствениците в една сграда са да приемат годишен план за извършването на ремонти в сградата, приемането на годишен бюджет за приходите и разходите за управлението и поддържането на общите части на кооперацията и др. Отмяна на решението на Общото събрание може да иска всеки член на сдружението с молба, която се предявява пред районния съд в седемдневен срок от деня на решението. Съдът може да постанови спиране на изпълнението на решението на общото събрание.
В проекта е предвидено още, че всеки обитател на етаж или на част от етаж е длъжен ад осигурява достъп в своите помещения за извършване на необходимите проучвателни или строително-монтажни работи, свързани с подобрения или ремонти в общите части или на чужди помещения. Това предизвика недоволството на някои граждански организации по време не днешната дискусия и бе поставен въпросът за противоречието между личната неприкосновеност и задълженията за упражняване на контрол.
В проекта се предвижда още собственици на кучета да плащат по-високи такси за поддръжката на сградата. Ако обитател на кооперацията упражнява професия, свързана с честото посещение на външни лица в блока, той също ще плаща по-висока такса.
МАРТИНА БОЗУКОВА
 


Сходни връзки

От 5 до 100 лева глоба за нарушения на Закона за етажната собственост | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди