изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:37 EET
СВАЛИХА ИМУНИТЕТА НА СОФИЯНСКИ И ИЗПРАТИХА ВОЙНИЦИ В ИРАК    
ПарламентИевелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание: С обичайната си усмивка бившият кмет Стефан Софиянски посрещна свалянето на депутатския си имунитет. Днес колегите му депутати не го спасиха, а с внушително мнозинство го изпратиха в ръцете на правосъдието.


Той ще отговаря пред Темида по 4 наказателни дела – Софийските хали, Бизнес центъра на улица "Гурко", Милениум център и Погребите. Преди гласуването бившият кмет стратегически поиска от своите колеги да гласуват за свалянето на депутатския си имунитет, защото само по този начин би изчистил петното от името си. Той припомни, че неговата парламентарна група БНС е инциатор на промяната в Конституцията, според която ако даден депутат сам поиска свалянето на депутатския си имунитет, то решението му да бъде прието, без да е необходимо гласуване в пленарна зала. ”Всеки кмет, който е бил градоначалник 10 години, знае как да свърши своята работа..Аз също я свърших “ - заяви той. И сподели пред медиите, че с предложението си сам да се откаже от депутатския си имунитет е опровергал всякакви твърдения за задкулисни договорки между БНС и управляващото мнозинство. Кметът Софиянски бе доволен от смяната на главния прокурор Никола Филчев и се надява новият - Борис Велчев - да прояви безпристрастност в делата му.
9 са депутатите в 40 НС, срещу които има образувани наказателни производства или съдебни дела. Въпроса е колко от тях ще бъдат с доказана вина или колко ще останат в архивите с т. нар ”висящи дела”. Първият – Стефан Софиянски, не успя да се радва на спокойствие и неприкосновенност, на ред са другите… Всички граждани в България са с равни правя се казва в Конституцията. Не е логично точно избранниците на народа да бъдат пощадени от стрелите на Темида, ако има данни за извършено от тях престъпление. Може би точно имунитетът стимулира мозъците им да се възползват от правото си да бъдат безотговорни.
Лютви Местан от ДПС прочете декларация, с която ДПС се разграничи от подписката на дружеството “Миллет–Тракия” за признаване на турско малцинство, искане на турски университет и задължителен турски език за турците в България. Според него обвиненията на ДСБ са напълно неоснователни и с тях се цели създаването на напрежение сред електората на ДПС. Не се заигравайте с етничиския мир, защото това е опасна игра с българския национален интрес - се казва в декларацията. Местан заяви, че вотът на българските граждани, подкрепили ДПС на изборите, расте, защото ДПС е партия, която има последователна политика и защитава националните интереси, партия със значимост и тежест в политическото пространство. ДПС е толерантна към всички и за годините на демокрация успя да съхрани етническия мир, за разлика от много други балкански страни. Местан отрече, че движението стои зад подписката на привърженици от Казанлък и заяви, че наговата партия не използва евтини политически трикове.
От Атака поискаха премирът Сергей Станишев да им даде обеснение в пленарната зала относно обвиненията, че партия Атака и инциаторите на подписката за създаване на турско малцинство са скачени съдове. Предложението им не бе прието от депутатите.  Депутатите отхвърлиха предложението на ОДС за финансова децентрализация на общините. От КБ смело заявиха, че "ако се даде самостоятелност на общините, то 2/3 от тях ще фалират до края на годината, защото държавата ни се състои от граждани с ниски доходи и общините няма да съберат нужните им средства и ще чакат на бюджета да налива допълнителни пари". От ОДС обвиниха червените, че тяхното желание е по комунистически да държат в подчиниение общините и те да бъдат еднакво бедни.
В пленарната зала депутаите решиха отново да изпратят български военен контингент в Ирак. 154 български войници ще охраняват лагера Ашраф на 70 км от Багдад, въоръжени не със стрелково оръжие, а с газови пистолети и електрошокови палки. От Атака изразиха несъгласието си от решението на управляващите да изпратят на война “пушечно месо “ и живи мишени – защитници на петролните американски интереси. Партията на Костов пък ги обвини, че БСП спечели парламентарните избори и набра най-много гласове с обещанията пред червения електорат, че ще изтегли военния контингент от Ирак, а сега учудващо променя позициите си. Няма промяна в позициите ни, заяви Ангел Найденов и мнозинството в пленарната зала гласува до средата на март охранителна рота от 120 войници да поттегли за Ирак. Независимо, че протестираха, сините депутати подкрепиха решението.
Докато в камерен състав депутатите ковяха закони, отново мафиот бе разстрелян в центъра на София. Убийството на Иван Тодоров - Доктора докара кордон от български полицаи около парламента, за да могат спокойно народнните избранници да работят в пленарната зала. От спокойствието се възползваха едва половината, другите предпочетоха да почиват.
 

 

 


Сходни връзки

СВАЛИХА ИМУНИТЕТА НА СОФИЯНСКИ И ИЗПРАТИХА ВОЙНИЦИ В ИРАК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди