изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:42 EET
Президентът на Турция Ахмет Недждет Сезер е на официално посещение в България    
Новини

Председателят на парламента Георги Пирински прие днес в Народното събрание президента на Турция Ахмет Сезер, който е на официално посещение у нас по покана на президента Георги Първанов



Развитието на добросъседските отношения, сътрудничеството между двата парламента, активните търговско-икономически отношения и перспективите за тяхното задълбочаване са били сред основните теми на срещата, съобщи пресцентърът на парламента. Президентът на Турция е изразил надежда, че България ще бъде приета за пълноправен член на ЕС на 1 януари 2007 г. и е проявил интерес към натрупания опит на България в процеса на европейската интеграция. Пирински и Сезер са изразили желание за задълбочаване на парламентарното сътрудничество между България и Турция и са подчертали нарастващата роля на законодателните институции, призвани да изразяват интересите на гражданите. Те са дали висока оценка на интензивния политически диалог между двете страни през последните години и са изтъкнали необходимостта да бъдат задълбочени и разширени отношенията във всички области от двустранен интерес. Като доказателство за все по-активния политически диалог на най-високо ниво е било посочено предстоящото през втората половина на 2006 г. посещение у нас на председателя на Великото национално събрание на Турция Бюлент Арънч.

 

Пресконференция на президентите на България и Турция

22 февруари, БТА

 

Президентът Георги Първанов заяви, че и в България и в Турция има среди, които са заинтересовани отношенията ни да бъдат в застой и посочи, че не може да се прави съвременна политика с аргументите от миналото. Държавният глава каза това на съвместна пресконференция с турския му колега Ахмет Недждет Сезер, който е на официално посещение в България. "Не можем да си затваряме очите пред това, че и в двете страни има среди, които са заинтересовани отношенията ни да бъдат в застой или дори да се върнат назад. На тях ще кажа, че не можем да правим съвременна политика с аргументите от миналото, трябва добре да помним историята, но не можем да оставаме в това минало", каза президентът Първанов. Той изтъкна, че отношенията между България и Турция се изграждат на нова, модерна, прагматична, европейска основа. Президентът Ахмет Сезер заяви, че днес българско-турските отношения се намират в най-добрия период от историята си и в основата на това сътрудничество са общите интереси, които идват от дълбоките исторически и човешки връзки между двете страни и общите им бъдещи цели. Той подчерта, че в последните 15 години България е осъществила бързи промени и се е превърнала в страна с конкретен принос за мира и стабилността на Балканите. Ахмет Сезер изтъкна, че българските граждани от турски произход имат голям принос за развитието на отношенията между България и Турция и те са мост на приятелство, който укрепва тези връзки. Турция вярва, че предстоящото приемане на България в ЕС през следващата година ще създаде възможности за развитие на двустранното и регионално сътрудничество, каза още турският президент.

 

Европейската интеграция и възможностите за активизиране на икономическите връзки са били акценти на разговора между премиера Сергей Станишев и президента на Турция Ахмет Сезер

22 февруари, БТА

 

Министър-председателят Сергей Станишев даде официален обед в чест на гостуващия у нас президент на Турция Ахмет Недждет Сезер, съобщи правителствената информационна служба. Акцент в разговора са били европейската интеграция и възможностите за още по-голямо активизиране на икономическите връзки. Диалогът между двамата по тези теми започна при официалното посещение на премиера Станишев в Турция през януари т.г., се посочва в съобщението. Премиерът Сергей Станишев е заявил пред президента Сезер готовността на страната ни да споделя с Турция опита си в процеса на европейската интеграция. Той предложил началото да бъде поставено с посещение на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева в Турция и идеята била възприета положително. Според турския президент България е постигнала видим напредък в подготовката си и е близо до членство в ЕС, което е основен външнополитически приоритет и за неговата страна. Министър-председателят Сергей Станишев и президентът Ахмет Сезер са обсъдили и развитието на икономическите връзки между двете страни. Турция е на 4-то място в общия стокообмен на България и на първо в стокообмена с Балканските страни за първото полугодие на 2005 година. Споразумението за Горна Арда и проектът за газопровода НАБУКО са сред темите, обсъдени от премиера Сергей Станишев и президента Ахмет Сезер. Двамата са разговаряли и за задълбочаването на културното сътрудничество, което ще бъде възможно с предстоящото изграждане на културни центрове в двете страни.

 

Президентът на Турция Ахмет Недждет Сезер е на официално посещение в България

22 февруари, БТА

 

Започна официалното посещение на президента на Турция Ахмет Недждет Сезер в България. Той пристигна на визита у нас по покана на президента Георги Първанов. Турският държавен глава беше посрещнат с официална церемония на площад "Св. Александър Невски". Той поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. След церемонията по официалното посрещане турският президент ще разговаря на работен обяд с премиера Сергей Станишев. Ахмет Сезер ще се срещне с председателя на парламента Георги Пирински. По-късно президентите Първанов и Сезер ще имат среща "на четири очи". Ще се състоят пленарни разговори на официалните делегации.

 

Президентът на Турция Ахмет Неджет Сезер пристига на официално посещение в България

22 февруари, БТА

 

Президентът на Турция Ахмет Недждет Сезер ще бъде днес на официално посещение в България по покана на президента Георги Първанов. Поради промяна в програмата цялата програма на посещението в България ще закъснее с около час. Церемонията по официалното посрещане, която ще се проведе на площад "Александър Невски" се очаква да започне в 12.15 часа. Президентите Първанов и Сезер ще имат среща "на четири очи".  Ще се състоят пленарни разговори на двете официални делегации. Турският държавен глава ще се срещне и с председателя на Народното събрание Георги Пирински и с министър-председателя Сергей Станишев. Развитието на двустранните политически и икономически отношения, европейската интеграция се очаква да бъдат сред обсъдените въпроси при посещението на турския президент у нас. Един милиард и 134 милиона долара е стокообменът между България и Турция за първите шест месеца на миналата година, което е увеличение с 41 процента спрямо същия период на 2004 г. Турция е на 4-то място в общия стокообмен на България след Германия, Италия, Русия и на първо място в стокообмена ни с Балканските страни за първото полугодие на 2005 г. За периода 1992- юни 2005 г. Турция заема 16-то място по обем на чуждите инвестиции у нас - на обща стойност 133, 3 милиона долара. Турските туристи, посетили България през 2004 г., са 37 600 и заемат 17-о място в класацията на чуждестранните туристи, които са били у нас за този период. 1 352 356 български туристи са посетили Турция през 2004 г., с което Турция е на първо място по пътувания на български граждани за посочения период.

 


Сходни връзки

Президентът на Турция Ахмет Недждет Сезер е на официално посещение в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди