изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:38 EEST
СЕЛО КОЛАРЦИ - МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ    
ОбществоСело Коларци географски е разположено на 45 км северозападно от Добрич и на 22 км източно от Тервел на главния път Добрич-Силистра.

 За село Коларци /Арабаджий/ има сведения от 1676 г. От намерените археологически находки - монети, украшения, оръжия, керамика, се предполага, че селището датира отпреди ІV в. като трако-римско. Първият българин, който се заселва в с. Коларци през 1881/1882 г. и построява първата българска къща, е Еню Минков Георгиев. След него се заселват и други българи. По време на румънската окупация в селото се заселили около 30-40 семейства, българи-македонци от Беломорска Тракия, които приели румънско поданство. През есента на 1940 г. по силата на Крайовския договор македонското население насила е преселено в Северна Добруджа, а българите са преселени в България и са настанени в освободените къщи, те са наречени „преселци".
Първият кмет, който приема архивите от румънските власти, е Пею Демирев. Първият председател на Общинския съвет след 1944 г. е Стратия Ганчев Кралев от с. Сърнец. Здравен пункт в с. Коларци е открит в 1951 г. от д-р Йордан Костов от гр. София. Читалището е създадено през 1941 г., но истински започва да работи след 1944 г. Джамия е имало в селото, има и сега. През 1940 г. е започнато строителството на църква, която остава недовършена и с годините се разрушават положените основи. До днес църква в селото няма. 
 Поради големите наводнения и валежи разположението на селото се оказва неподходящо и през 1953 г. се планира ново местонахождение. Новото село се застроява до 1970 г., но електрифицирането е направено през 1954 г., водоснабдяването - през 1964 г.,  по улиците са поставени общи чешми, впоследствие всеки дом се водоснабдява. Селото е богато със своите естествени водоизточници, сочни поляни, гори, а коритото на Суха река е едно прекрасно природно място, съхранено и до днес. По време на преместването на селото се построяват училище - с пръв директор Йото Василев, общински съвет - по-късно преустроен в детска градина, административна сграда на обединено ТКЗС, търговска сграда с управление и др. През 1989 г. е застроен и стадионът, завършени са бригаден стан, шилекомплекс за отглеждане на 10 000 животни и два парка. Построена е и нова болница.
 В резултат на новия преходен период на развитие, наречен „демократизация", за Коларци, както и за държавата като цяло, настъпиха промени. Всеки жител си получи своята земя, учредиха се две кооперации на земеделски стопани, но в тях останаха да работят съвсем малко хора. Основен проблем за населението е фактът, че много селяни останаха без работа, по-късно се закри и шилекомплексът, който впоследствие се разруши до основи. Към момента много малка част от населението работи, това са около 40-50 жени, които се трудят в „Дека-ЕООД", и около 10 жени - в „Албена стил" в Тервел. Общината прави всичко възможно всяка година определен брой хора да бъдат наети по програми за заетост, но това са временни решения за безработицата.
В селото живеят хора от различни етноси и възраст. Към края на 2005 г. в с. Коларци са регистрирани заедно с временно живущите 781 жители, плюс 122 жители с двойно гражданство.  По етноси те се разпределят по следния начин: българи - 287, турци - 197, роми - 299. По възраст най-много са жителите, родени в периода 1971-1980 г. - 136, и от 1991 до 2004 г. - 115. През 2004 и 2005 г. в селото са родени 11 деца, което води от своя страна до трайно застаряване на населението.
През 2004/ 2005 г. се направиха много ремонтни дейности на читалището, детската градина, училището, 5 естествени водоизточници. Наложително е подобряване  и на инфраструктурата - пътища, тротоари. Необходимо е завършването на ремонтните дейности на физкултурния салон в училището и оформяне на тревните площи и кътовете за отдих. Нужни са и ремонтно-възстановителни дейности на детската градина, болницата и кметството. НДТ
 


Сходни връзки

СЕЛО КОЛАРЦИ - МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди