изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:15 EEST
СВИДЕТЕЛ БАВИ ПРИСЪДА    
НовиниНа 20 април в Добричкия окръжен съд ще продължи делото срещу 40-годишния Николай Димитров Георгиев

Чрез своята фирма "Едисон" той е изкупувал животни, които продавал на кланици. За да избегне плащането на данъчни задължения по закона за ДДС, през 2001 година е потвърдил неистина в подадените справки-декларации. Укрил е доход, за да не плати данък в размер на 93 495, 92 лв.

Вчера защитникът на подсъдимия - адвокат Кольо Стоянов, поиска делото да не се гледа по две причини. Първата бе, че липсва свидетел и втората, че през 2004 година неговият клиент е подал молба да бъде внесено делото в съда. Магистратите са се разпоредили в двумесечен срок прокуратурата да внесе обвинителния акт срещу Николай Димитров или да прекрати процеса. Прокуратурата не спазва това указание, просрочва двумесечния срок и го изпраща на следствието с допълнителни указания. Следва съдът служебно да прекрати делото, но това не е станало. 

Магистратите не уважиха искането на защитата и дадоха ход на делото за разкриване на обективната истина по този случай. Вчера бе разпитана Димка Петрова - жената, която водила счетоводството на фирмата на Николай Димитров до 2000 година. Тя заяви, че подсъдимият й дал копие на фактура за покупка на прасета на стойност близо 250 000 лева и касов бон. "Той настоя тази фактура да бъде включена в данъчната декларация. Аз го предупредих, че това копие не може да има тежест пред данъчното и че трябва да се предостави оригиналът. Николай ми каза, че оригиналът допълнително щял да ми го даде" - разказа счетоводителката. Тя сподели още, че с годините се натрупвало ДДС-то и го предупреждавала винаги да си го внася. "Той ни беше клиент и сме писали каквото ни каже" - категорична бе Димка Петрова.

Вчера имаше очна ставка в съдебната зала между двама свидетели, тъй като показанията им се разминаха. Иван Йорданов разказа в съдебната зала, че бил помолен от Димитър Минков да посредничи за една сделка с прасета. Минков го запознал с Кирчо Желев, който му казал да състави фактура. Той бе попитан от съда къде са оригиналът и касовият бон. "Фирмата бе продадена и оригиналът е в новите собственици" - отвърна И. Йорданов. Димитър Минков отрече да е молил Иван Йорданов да посредничи при сделка. Според вещото лице С. Илиева, фирмата, която е издала фактурата, я е анулирала, т.е сделката не е осъществена. Направеното копие на фактурата обаче е включено в данъчната декларация. На следващото заседание ще бъде изслушан Кирчо Желев, на когото е наложена глоба от 100 лева за отсъствието му вчера. Отново са призовани свидетелите Димитър Минков и Иван Йорданов.

Ако бъде доказана вината на Николай Димитров, той може да получи затвор от 2 до 10 години, както и глоба от 5 000 до 20 000 лева. НДТ

 


Сходни връзки

СВИДЕТЕЛ БАВИ ПРИСЪДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди