изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-10-17 @ 19:36 EEST
155 години от рождението, 90 години от гибелта на Васил Контаров и 100 години откакто с. Василево носи неговото име    
История

Родолюбец, който се е обрекъл на националната свобода

    През тази година се навършват три важни годишнини, свързани живота на достойния син на България, родолюбеца и непокорния патриот Васил  Драганов Контаров (Комитата).  Той е роден през 1851 г. в Котел и от дете е закърмен свято да обича своята родина. Когато бил 21-годишен, в дома на фамилията му, Васил Левски учредява Котленския революционен комитет. Година по-късно забягва в Румъния и се присъединява към българските емигранти. Точно преди 130 години, когато Васил Контаров е 25-годишен, отива в Сърбия и участва в Сръбско-турската война в състава на Трета рота на Руско-българския батальон. От 01.05.1877 до 11.06.1878 г. е в състава на Четвърта дружина на Българското опълчение и взема участие в Шипченската епопея, преминаването на Балкана и превземането на Шейново, боевете при с. Тича и други военни операции. За проявен героизъм е награден с “Кръст за храброст” и други бойни отличия.

    За Васил Контаров и днес се разказват достоверни предания. Той бил горд българин, отстояващ докрай позициите си, недопускащ други да му налагат мнението си, особено когато става дума за националната чест на българите. За хората от района на някогашното село Курдуман е бил пример за родолюбие, честност и скромност. Те се прекланяли пред неговите заслуги за Освобождението на България, търсели го за съвети в добри и трудни времена. Не случайно още приживе решили новото име на Курдуман да е Василево, в чест на патриота Васил Контаров. Официално селото носи името Василево с указ №462 от 21.12.1906 г. В продължение на 10 години живият патрон на това селище с нищо не се е възгордял, никога не е вземал еднолични решения и винаги се е стремил да помага на хората. Неговото име завинаги остава символ на патриотизма и принципността.

    Васил Контаров се заселил в Курдуман със семейството си. Като бивш опълченец е оземлен с указ №254 от 07.06.1880 г. Имал три деца – две дъщери и син. За безспорните си заслуги е поканен през 1902 г. да присъства при освещаването на Храм-паметника “Шипка”, където е награден с възпоменателна значка.

    Непокорството пред поробителите обаче коства живота му. По време на първата окупация на Южна Добруджа от румънците е имал големи спорове с румънския чифликчия Флореску, който често безнаказано безчинствал в района. Комитата не можел да се примири с ограбването и унижаването на българите и открито се борел за справедливост. До 28.08.1916 г., когато бил откаран в гората край чифлика Малка Калина (това село вече не съществува), и застрелян. В съзнанието на поколенията е останал споменът, че три дни вярното му куче Караман е пазило трупа на героя. Първо Васил Контаров бил погребан в гробището на Калина, а след това костите му са преместени във Василево.

    През 1978 г. костите на достойния българин, патриот и родолюбец бяха преместени в Алеята на опълченците във Военното гробище в Добрич. Неговият гроб е първият. Всяка година на Трети март от името на Общинския съвет, Общинска администрация, учебните заведения в Генерал Тошево и близки на опълченците се поднасят венци и цветя. В Алеята на опълченците са преместени костите и на Станьо Милев от Краище, Иван Куманов от Росица и Петър Алексиев от Градини – опълченци от Трета дружина.

                                                                            Дяко ДЯКОВ

 


Сходни връзки

155 години от рождението, 90 години от гибелта на Васил Контаров и 100 години откакто с. Василево носи неговото име | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди