изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:36 EEST
НАРКОТРАФИКАНТ ДАВАЛ ПОКАЗАНИЯ ПОД ДУЛО НА ПИСТОЛЕТ    
Ред и сигурност Добрички окръжен съд даде ход на делото срещу Александър Равначки от Сандански и Георги Панчев от Добрич, в които при спецакция в началото на 2005 година бяха открити 147,68 кг амфетамин на стойност 4 412 000 лева. Защитата на Александър Равнички поиска той да бъде под домашен арест, тъй като за 3 месеца свалил 35 кг от теглото си. Съдът не уважи искането

 

Подсъдимите са международни шофьори, които през 2003 година се запознали в сирийския град Белеб. Оттогава поддържали контакти с търговци за спедиторски услуги в арабския свят.

В края на 2004 година 37-годишният Равначки получил обаждане от лице, което останало неизвестно за разследващите органи - по предварително уговорен план да получи поредното наркотично вещество за трафик на амфетамин в арабските държави. Синтетичната дрога била поставена в 6 найлонови чувала, които Равначки скрил у дома си. Той се обадил на 41-годишния Георги Панчев, който да ги превози до Добрич и да осигури курс до Сирия. Дал му телефон на арабски гражданин.

Панчев оставил камиона на паркинг в Добрич, докато уреди курс до Сирия. Спецполицаите открили "Сканията" по сигнал и в него намерили 147,68 кг амфетамин. Дрогата била поставена в 6 чувала от захар, пакетирана в 123 прозрачни пликове.

Камионът е собственост на съпругата на Равначки - Гинка, с която той сключи граждански брак в следствения арест в Добрич.

В съдебната зала вчера двамата подсъдими отново заявиха, че не се признават за виновни. Равначки съобщи, че е писал показанията си в полицията под заплаха с пистолет и под диктовка на ченгетата, които го и тормозели. Пред магистратите той заяви още, че в Сирия дал назаем 17 000 лева на Георги Панчев и се разбрали да му бъдат върнати в България. Той не бил давал амфетамин на добричлията.

Адвокатите на наркотрафиканта от Южна България попитаха Георги Панчев колко километра има от Добрич до Сандански. Той отвърна 700 км, след което дойде и въпросът, защо има разлика от това, което е попълнил в пътния лист, в сравнение с показателите от тахо шайбата. Последната показвала разлика от 375 км в повече.

Добричлията заяви, че по всяка вероятност е объркал, когато е попълвал документа. Панчев добави, че управлявал товарния автомобил с пълномощно, тъй като то било собственост на Гинка. "Не знаех, че в торбите има наркотик. Ако знаех, и от мен щях да го скрия", допълни обвиняемият.

"Равначки ми е помагал на два пъти. През ноември 2004 година взех камиона с пълномощно от Сандански и през декември той ми се обади, ако имам път към Южна България, да отида при него. След Коледа отидох и той натовари в багажника на БМВ-то си 6 чувала, които по-късно бяха прехвърлени в камиона. Не знаех какво има вътре. Каза ми, че това е една стока, която да стои при мен и като намеря курс за арабския свят да му се обадя. Тогава щял да ми каже какво да правя. През януари обаче имаше байрам и затова не можах да намеря курс. Разбрах какво става, едва когато дойде полицията", сподели пред магистратите Г. Панчев. Той допълни, че на Равначки дължал и 5 000 лева за ремонт на камиона, освен 17-те хиляди, които бил взел назаем в чужбина.

Вчера показания в съда даде и Марин Димитров, който продал "Сканията" на Панчев за 30 000 лева на лизинг. Добричлията обаче се забавил с вноските си и затова Равначки добавил останалата сума. Пред нотариус прехвърлили товарния автомобил на Гинка.   

Окръжният прокурор Георги Коларов попита Панчев защо Равначки му изпратил 600 лева чрез запис. "Парите бяха за гориво и за  тир кар-нет", отговори добричлията. 

Всички дактилоскопски следи по чувалите са негодни за идентификация, заявиха вещите лица. Според един от експертите, на пазара 1 кг от амфетамина струва 30 000 лева. Общата сума на заловената стока е 4 412 040 лева.

Магистратите вчера разпитаха охраната на паркинга, на който бе намерен автомобилът. Ключови се оказаха показанията на служители на РДВР и НС БОП в Благоевград. Те претърсили къщите на родителите на А. Равначки и на настоящата му съпруга /тогава приятелка/. Когато задържали Равначки и после при конвоя до София той разказал схемата за трафик на наркотик. За прекаран 1 кг наркотик през границата се вземат по 250 долара. Автомобилът е трябвало да стигне до арабската държава. Оставял товарния автомобил и давал ключа на  тамошен човек, който отключвал камиона и взимал товара. След това арабинът плащал за услугата. Преди това Александър Равначки вземал амфетамините от София. Там две лица оставяли наркотика в тайник на микробус, намиращ се на паркинг на бензиностанция. Равначки вземал микробуса, отивал в Сандански, където разтоварвал в помещение до къщата му. Там съхранявал и автомобилни гуми. В разговора си с полицая подсъдимият признал, че преди това превозвал и стока от по 50 и 30 кг.

"Мисля, че лицето от Добрич е знаело. Равначки му е казал, че ще пренасят амфетамин, но е трябвало да изчакат 1-2 седмици, за да намерят курс", каза полицай от Благоевград. Те са работили по сигнал. Няколко месеца преди това от ДНСБОП информирали полицията, че Ал. Равначки е наркотрафикант и така стигнали до заловеният амфетамин. При задържането на Панчев той първоначално твърдял, че камионът е в Сандански. После пък казал, че товарния автомобил е в Добрич, но ключовете са при Сашо Равначки. В крайна сметка Георги извадил ключовете и закарал униформените на паркинга, където е била "Сканията". Чувалите с наркотика били скрити в надстройка в кабината.

В края на вчерашното съдебно заседание защитата на Александър Равначки поиска съдебният състав, председателстван от председателя на Окръжния съд Енчо Енчев, да промени мярката му от "задържане под стража" в "домашен арест", защото имал здравословни проблеми. За 3 месеца отслабнал с 35 кг, а през последната седмица имал 3-4 кризи. Магистратите не уважиха искането на адвокатите, тъй като нямали медицински документи, които да удостоверяват това и на които да пише, че Равначки трябва да се лекува в домашни условия. В мотивите си да бъде пуснат под домашен арест, защитата изтъкна, че подсъдимият е баща на три деца и има да изплаща кредит. Делото продължава на 21 април от 10 часа. Остава да бъдат разпитани още 4 свидетели, като единия е в чужбина, както и да бъдат чути експертизи на вещи лица от София. Адвокатите на Равначки, поискаха да бъде направена и комплексна съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на санданчанина.     

Равначки и Панчев могат да получат от 15 до 20 години затвор и глоба от 200 до 300 хиляди лева. НДТ

 

 

 

 


Сходни връзки

НАРКОТРАФИКАНТ ДАВАЛ ПОКАЗАНИЯ ПОД ДУЛО НА ПИСТОЛЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди