изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:27 EEST
БАНСКО - МОДЕРЕН СКИ-КУРОРТ И ГРАД-МУЗЕЙ    
ОбществоБанско е една малка китна приказка в планината. Тук има всичко - славна история, богата книжнина и изкуство, самобитни занаяти и фолклор, оригинална архитектура и пикантна кухня. Градът е разположен в подножието на Пирин планина, откъдето започва националният парк "Пирин", на височина 925 м.

Известен е с оригиналната си архитектура, живописни двукатни каменни къщи, иконописна и дърворезбарска школи, с многобройните си хотели и механи. Банско е възникнал в X-XI в. - в резултат на групирането на Банските махали върху основите на старо тракийско селище. В средата на XVIII в. е голямо и богато селище с развити занаяти, търговия и изкуство. По това време се оформя Банската художествена школа, която разнася славата на банскалии на Балканите и Централна Европа. В много от българските градове има останали паметници, дело на банските майстори. Градът е известен с красотите на Пирин, с многобройните си хотели и механи и чудесни условия за летен и зимен туризъм, с неповторимото гостоприемство на своите граждани и великолепните старинни пирински песни. Банско е родното място на автора на "История славянобългарска" Паисий Хилендарски, на Неофит Рилски - основоположник на светското образование у нас и още много бележити българи.
Днес Банско е най-новият и най-модерен планински и климатичен курорт, разположен в Пирин. Сред собствениците на апартаменти в новите комплекси, които се издигат, са звезди като Христо Стоичков. Ски-сезонът в Банско се открива от легендарния алпиец Алберто Томба. Ако искате да се потопите в красотите на Пирин - идете в Банско.
 


Сходни връзки

БАНСКО - МОДЕРЕН СКИ-КУРОРТ И ГРАД-МУЗЕЙ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди