изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:47 EEST
МИМА ВАСИЛЕВА: МАЙКИТЕ В БЪЛГАРИЯ - С ПОВЕЧЕ СОЦИАЛНИ ПРИДОБИВКИ ОТ ХОЛАНДИЯ    
ПолитикаВ момента в България майките имат много повече социални придобивки при отглеждането на дете до училищна възраст, в сравнение в Холандия.

Това сподели народният представител от НДСВ Мима Василева, която бе включена в парламентарна делегация и миналата седмица бе на работно посещение в холандската столица Хага. В делегацията са участвали само жени - народни представителки за първи мандат, от "Коалиция за България", НДСВ, ДПС, ДСБ и ОДС. Визитата бе по покана на Народна партия за свобода и демокрация, която в момента е в тристранната коалиция, управляваща Холандия и бе организирана от Националния демократически институт за международни дейности в София, разказа Мима Василева. Делегацията е била от петима депутати, като Мима Василева е представила НДСВ.
"Еманципацията на жената и участието й в политическия живот на страната" е била темата на 14-те срещи в Хага. Холандските домакини са пожелали да се запознаят с опита, който има България в областта на майчинството. Те са се интересували от еднократните помощи, които се изплащат при раждане, отпуските за отглеждане на малко дете, възможностите бащата да излезе в отпуск, докато съпругата му работи, по какъв начин става отглеждането на дете до навършване на училищна възраст и др. "Посъветваха ни да отстояваме това, което вече сме завоювали" - сподели Мима Василева. По време на срещите е станало ясно, че в Холандия майката ползва платен отпуск само в рамките на пет месеца и половина преди и след раждането на детето, бащата не може да излиза в отпуск за отглеждане на малко дете. В европейската държава нямало детски градини или заведения, които частично да се финансират от държавата или общината, както у нас. Таксата за такива заведения била 800 евро и майките предпочитали да стоят  вкъщи и да гледат децата си, вместо да ходят на работа.
По време на една от срещите представители на Народната партия за свобода и демокрация са запознали гостите си с историята на партията, с представянето й на последните парламентарни избори, както и с предизборната кампания за местна власт, която тече в момента. "Изборите са на 7 март. В Холандия се избират общински съветници, които излъчват кмет. Там няма пряк избор на кмет" - сподели Мима Василева. НДТ

 


Сходни връзки

МИМА ВАСИЛЕВА: МАЙКИТЕ В БЪЛГАРИЯ - С ПОВЕЧЕ СОЦИАЛНИ ПРИДОБИВКИ ОТ ХОЛАНДИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди