изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:25 EEST
Рекорден брой жени депутатkи по света    
ЛюбопитноРекорден брой жени са депутати в националните парламенти по света, съобщи Интерпарламентарният съюз. Организацията обаче предупреди, че те продължават да са крайно недостатъчно като бройка - едва 16,3 на сто от всички народни представители, а същевременно са една втора от жителите на планетата, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Най-новите статистически данни потвърждават, че делът на жените в парламентите се увеличава непрекъснато след международната конференция за жените в Пекин през 1995 г., отбеляза генералният секретар на Интерпарламентарния съюз Андерс Йонсон на пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк. Йонсон припомни, че преди единайсет години едва 11,3 процента от всички депутати по света са били жени, а целта е била делът им да достигне 30 на сто.

В момента на този критерий отговарят едва двайсет държави, което е крайно недостатъчно, отбеляза Йонсон. Като цяло жените са най-масово представени в скандинавските страни, а делът им в националните парламенти е най-нисък в арабския свят. Първото място държи Руанда с 48,8 процента. Огромен напредък през 2005 г. са постигнали страни, излизащи от конфликти, като Афганистан, Ирак и Либерия.

Съединените щати са едва на 69-то място, а процентът на жените и в двете камари на Конгреса е по-нисък от средния в световен мащаб - съответно 15,2 на сто в Камарата на представителите и 14 на сто в Сената.

През миналата година делът на жените депутати е намалял в осем страни, където са били произведени парламентарни избори - България, Боливия, Дания, Германия, Египет, Киргизстан, Доминика и Сент Винсент и Гренадин.

В общо девет държави няма нито една жена в парламента - Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Киргизстан, Сейнт Китс и Невис, Науру, Палау, Тувалу, Соломоновите острови и Микронезия. В Саудитска Арабия, където депутатите се назначават от краля /Консултативният съвет е само съвещателен орган/, жените нямат право нито да гласуват, нито да се кандидатират.


http://darik.net/
 


Сходни връзки

Рекорден брой жени депутатkи по света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди