изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:55 EEST
Окръжният съд във Варна присъди две тежки присъди за документна измама    
Ред и сигурностВарна. 11 години лишаване от свобода при първоначален строг режим присъди Варненският окръжен съд (ВОС) на 29-годишния Милен Т. Николов от Варна и 10 години затвор при същите условия за 28-годишния Галин Г.Железов от с.Ветрен, област Бургас.

И двамата бяха признати за виновни в документна измама – престъпление по чл.212,ал.4, вр.ал1, вр.чл.20 и 26 от НК, благодарение на която са получили от чужда банкова сметка в „Булбанк”/на името на Николинка Иванова/ левовата равностойност на 14 200 долара, съобщиха от пресцентъра на съда.
Измамата е била извършена на 24.04.2003 година във Варна при условията на продължавано престъпление, в съучастие като съизвършители. След като се сдобили с информацията, че живеещата в Швейцария Иванова има значителен дебит по картата, двамата решили да изтеглят пари от нейната сметка. Използвайки частично личните данни на друго лице на име Милен Георгиев, но със снимка на Милен Николов, последният отишъл с неустановена по делото жена и с предварително подготвено пълномощно при нотариус във Варна. Там от името на Николинка Иванова неизвестната жена упълномощила Николов /който се представил с лична карта на Георгиев/ да оперира със сметките й в Булбанк. Още същия ден Милен придружаван от Галин изтеглил с нотариално завереното пълномощно 200 долара. След като разбрали, че схемата работи, 30 минути по-късно те отново изпробвали модела, като заявили вече сумата от 14 000 долара. Банката съответно поискала попълването на декларация по Закона против изпирането на мръсни пари, която по молба на Милен била попълнена от Галин. Единична и тройна графологични експертизи установяват, че по всички неистински документи подписът е на Милен Николов, а само декларацията, поискана от банката е попълнена с почерка на Галин. Левовата равностойност на източените от чуждата банкова сметка долари възлиза на 25 310,08 лв.
За този класически пример на документна измама с използването на подправени документи двамата бяха осъдени да заплатят солидарно на Булбанк 25 310,08 лв., ведно със законната лихва , като обезщетение за претърпени имуществени вреди. Държавната такса върху уважения размер на гражданския иск на Булбанк и съдебните разноски, които Милен и Галин ще си поделят възлиза на 959,30 лв.
В хода на съдебното дирене Галин призна вината си, но само за попълването на банковата декларация, за което е бил помолен от Милен Николов. Самият Николов отрича участието си в това престъпление и не даде показания пред съда.
ВОС групира днешната присъда на Николов с друга, наложена му за сходно престъпление от Бургаския окръжен съд и така общият размер на наказанието, което ще излежи варненецът е 13 години лишаване от свобода. Съдът присъедини и наказанието глоба в размер на 1500 лева, наложена му по бургаската присъда.
И за двамата е потвърдена мярката за неотклонение „парична гаранция” в размер на 2000 лв. за Николов и на 1000 лв. за Железов.
Присъдата на ВОС подлежи на въззивен контрол пред Апелативен съд Варна в 15-дневен срок.
 


Сходни връзки

Окръжният съд във Варна присъди две тежки присъди за документна измама | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди