изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:06 EEST
5 МАРТ - СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ    
ОбществоНа този ден се иска прошка. До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост - до вторник на Светлата седмица, не се позволяват венчавки

Традиционното, с което се отбелязва т.нар. празник Сирни Заговезни, е паленето на огньове. Смята се, че по този начин се прогонват бълхите от домовете и техните стопани. Самите огньове пък се прескачат за здраве. Друг разпространен обичай на този ден е да се хвърлят стрели. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. Обикновено това продължава до късна нощ на Заговезни. Семейството на момата стои будно, за да гаси, ако трябва, пламъците. В това време момата събира стрелите - колкото са повече, толкова тя е по-горда пред дружките си, защото е по-харесвана.
За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, бяла халва с ядки. На този ден на трапезата се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се привързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки се стреми да хване яйцето (халвата) с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.
На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки - свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и навсякъде по-младите искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката: "Прощавай, мале, тате...". "Просто да ти е, Господ да прощава" е задължителният отговор. Затова празникът се нарича още и Прошка. Позволени са волнодумствата на младите, забранени иначе през друго време на годината.
 


Сходни връзки

5 МАРТ - СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди