изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:22 EET
Чудовището от Лох Нес е... плуващ слон    
Любопитно Чудовището от Лох Нес, чийто феномен до този момент така и не е обяснен, би могло да бъде... къпещ се слон. Така смята Нил Кларк, учен от университета в шотландския град Глазгоу, предаде BBC. 


Слонове в съвременна Шотландия няма, но доктор Кларк, който работи в отдела по палеонтология в университетския музей и изучава езерото Нес в продължение на две години, има съвсем логично звучащо обяснение: животното е било от цирка.

Работата е в това, че пътуващи артисти, които редовно посещават графство Инвернес, нерядко се установяват на бреговете на езеро Лох Нес, за да могат животните да си починат. 

Ако приемем насериозно версията на доктор Кларк, то може да се предположи, че хоботът и гърбът на плуващия слон били взети от гледащите съответно за шия и тяло на невидимото езерно чудовище: именно в такъв вид представят Неси на най – известните му портрети.

Съобщения, че в Лох нес „има нещо“, датират още от 6 век, и шотландското чудовище с времето стана един от най – вълнуващите митове в историята на човечеството. В последните 100 години популярността му добавиха и размитите фотографии, макар че неопровержими доказателства за съществуването на Неси до този момент няма.

Доктор Кларк обяснява повечето подобни свидетелства на очевидци с наличието на листа и клечки по повърхността на водата. А „слоновата теория“ той е лансирал, защото, в резултат на изследването му е станало ясно, че появата на пътуващи циркови трупи в този район е нещо обичайни, особено след 1930 година.

„Артистите използват този път и тук отпочиват с животните си, позволяват им да се изкъпят в езерото и да се освежат – пояснява ученият. - И е напълно възможно някое от тези животни да са видели хората, намиращи се в района на Лох Нес. Когато в езерото плуват слонове, от водата стърчат само хоботите им и две изпъкналости – върхът на главата и част от гърба.“

А на въпросът самия той вярва ли в лохнеското чудовище, палеонтологът отвърна: „Вярвам, че в Лох Нес има нещо живо.“


var win= null; function PopUpWindow(mypage,myname,w,h,scroll,resizeable){ var winl = (screen.width-w)/2; var wint = (screen.height-h)/2; var settings ='height='+h+','; settings +='width='+w+','; settings +='top='+wint+','; settings +='left='+winl+','; settings +='scrollbars='+scroll+','; settings +='resizable='+resizeable+','; win=window.open(mypage,myname,settings); if (win.opener == null) { // for Nav 2.0x win.opener = self // this creates and sets a new property } if(parseInt(navigator.appVersion) >= 4){win.window.focus();} } http://www.dnes.bg
 


Сходни връзки

Чудовището от Лох Нес е... плуващ слон | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.62 секунди