изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 12:03 EEST
ЕЛИТЪТ НА БЪЛГАРИЯ В ДАМСКИТЕ ЩАНГИ ВЗЕ УЧАСТИЕ В ТУРНИР В ДОБРИЧ    
СпортВ Добрич се проведе турнир по вдигане на тежести за жени, девойки и кадетки. Той бе по случай днешния Международен ден на жената - 8 март. В турнира се включиха общо 11 кадетки, 3 девойки и 9 жени.

Това са най-добрите състезателки в страната от този спорт. Сред участничките бяха Изабела Драгнева, Гергана Кирилова, Румяна Петкова и др. Призьорките бяха определени по системата "Синклер". Най-добрите получиха красиви купи, изработени в Австрия и си поделиха награден фонд от 1000 лева, осигурен от община Добрич. Състезанието премина под егидата на кмета Детелина Николова, която откри турнира. Главните "виновници" за спортното събитие и Добрич отново да бъде спирка за подготовката на националките са Веселин Божков - президент на СКВТ "Добрич" и небезизвестната състезателката от недалечното минало Жанета Георгиева, която преди носеше медали за страната ни от големи първенства, а сега е треньор.   

При жените първото място на турнира зае Румяна Петкова от "Херкулес" /Сф/, следвана от Изабела Драгнева от Варна и Надежда Стоянова от "Марица" /Пд/. Първа при девойките до 21 години стана Виолета Тодорова от Хасково. На втора позиция се нареди нейната съгражданка Милена Миланова, а третото място зае Лилия Цветкова от Кнежа. Зрителите в залата на Ученическата спортна школа, където се проведе състезанието, станаха свидетели и на републикански рекорди, направени при кадетките от Ралица Рангелова от Хасково. Тя подобри резултатите в "изтласкването", "изхвърлянето" и двубоя. Това й даде възможност да заеме първото място и да изпревари медалистката от миналагодишното европейско първенство Севгинар Топалова от Велико Търново. Надеждата на Добрич във вдигането на тежести Светлана Атанасова се класира на трета позиция.    

Сред специалните гости бяха шефът на федерацията Андон Николов, който е олимпийски шампион от Мюнхен 1972 година, както и Янко Русев - олимпийски и световен шампион. Преди началото на турнира Симеон Колев, който е първият треньор по вдигане на тежести в Добрич, бе удостоен с плакет от федерацията по случай 72-рата му годишнина. Той получи паметен знак от Общината, парична награда от клуб "Добрич", торта и подарък от Енчо Липовански, както и още много цветя и подаръци от приятели. С Осмомартенския турнир бе отбелязана 50-годишнината от основаването на този спорт в града, а по този повод г-н Николов награди добричките клубове с плакет. 

Седемкратната еврошампионка Изабела Драгнева бе любезна да отговори на няколко въпроса на местните журналисти. Тя сподели, че след този турнир ще остане да се подготвя с националния тим в Добрич. "Ако се решат проблемите с лицензирането на клуба във Варна, може и да участвам на всички предстоящи първенства. Ако това стане, имам намерение да се състезавам при 53-килограмовите тежкоатлетки, за която категория се готвя. За Пекин 2008 все още не мисля, защото съм на възраст и не зная какво ще се случи дотогава, а колкото за предстоящия шампионат на Стария континент, който ще бъде през май в Полша, мисля че всички състезатели отиват за медали, естествено и ние" - каза Изабела Драгнева, която е почетен гражданин на добруджанския град Генерал Тошево. 

В Добрич се разбра, че нова операция на лакътя очаква националния състезател по вдигане на тежести Златан Ванев. Това е причината той да пропусне европейското първенство, съобщи и шефът на българската федерация по вдигане на тежести Андон Николов. "Турнирът в Добрич ще бъде генерална репетиция за националния отбор на България по вдигане на тежести за жени. Тук ще се покаже кой колко може и до голяма степен ще се определи съставът за европървенството в полския град Владиславово" - заяви Николов. Той допълни, че вече работи по-спокойно - за разлика от миналата година и че ДАМС помага на федерацията. За шампионата в Полша се готви и Алан Цагаев, чието наказание изтича сега.

За НДТ треньорката на националките Даниела Керкелова съобщи, че е избрала отново тимът да се подготвя в Добрич, защото тук имало добри условия, а домакините били гостоприемни. "Всички състезания до Пекин 2008 година ще бъдат контролни за нас. Едва на Игрите в Китай ще се разбере дали сме работили правилно по време на този олимпийски цикъл. Дотогава обаче ни предстои много работа и ние трябва на предстоящите Световни първенства да се борим да влезем в първата шестица като отбор и да спечелим максималните четири квоти при жените. На предстоящото Европейско първенство не обещавам златен медал, но обещавам добро представяне и се надявам, че ще вземем медали с по-благороден метал" - заяви Д. Керкелова. Тя констатира, че България е направила отстъпление в този спорт поради три причини: родни интриги, допинг-скандали и не на последно място - младо поколение, което няма амбицията да се занимава със спорт, както предишната генерация. "Държавата трябва да мобилизира младежта да спортува и затова тя има не малка вина" - лаконична бе Керкелова.

 


Сходни връзки

ЕЛИТЪТ НА БЪЛГАРИЯ В ДАМСКИТЕ ЩАНГИ ВЗЕ УЧАСТИЕ В ТУРНИР В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди