изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:53 EEST
МУРГАВИ ПРОСЯЦИ ВЪРТЯТ БИЗНЕС С МИЛОСЪРДИЕТО НА ДОБРИЧЛИИ    
Ред и сигурност"Дай някой стинка. Дитету болно", тези думи изрича млада циганка, седнала на стълбите до фонтана.

Тя е на видима възраст 25 години и държи в ръцете си дете на няколко месеца. Прави впечатление, че всеки втори, който мине покрай просякинята, й дава пари. Дали от съжаление, или от гузна съвет те дават по някоя друга монета и се надяват с този жест да им бъдат изкупени грехове от нечестно забогатяване, изоставени деца в Домове, изневери... Или просто от милост? Един Господ знае.

Веднага щом се доближих до жената, за да й направя снимка, тя стана и закри лицето си. Избяга на няколко метра, но гледаше да не се отдалечава от мястото, което за няколко минути й донесе добри пари. Крие ли човек без нищо лицето си?

"Днес дадох за последен път стотинки на просяци. Това не е милосърдие, това е бизнес. Мъжът на тази циганка щом свърши парите за пиене, дава й бебето и я праща да проси", казва жена на близо 40 години, която току що й е дала 20 стотинки.

Продължавам напред към сградата на данъчното, незабелязано се връщам покрай тeатъра. Оттам наблюдавам и снимам мургавата просякиня, която, улисана от щедростта на добричлии и вземането на пари, не ни забелязва. След 2-3 минути до нея се приближава млад мъж и започва да вика: "Ти що снимаш бе!" Той й подава якето си, а тя - спечеленото до момента. Пет минути по-късно работният ден на жената продължава на няколко метра встрани. Този път жертва са минувачите покрай комплекс "Рила".

До хотел "Добруджа" са строени циганчета, които са изведени на улицата от собствените си родители да работят самостоятелно. Те са добре познати на добричлии, тъй като през топлите дни на годината обикалят заведенията от маса на маса. Отказват закуски, когато хората им предлагат да ги нахранят, и нахално настояват за пари. Други вземат и закуски, защото така показват, че наистина се нуждаят от пари и храна. Тази хитра тактика е измислена от просячето Андрей. Неговата философия е, че ако първия път някой му даде закуска, следващия ще пусне и стотинки. Майката на Андрей е мургава и винаги е облечена в лачени дрехи. Тя наблюдава внимателно "работника си" от десетина метра и събира оборота на половин- един час. Ако денят е доходоносен, както е почти винаги - първите пари тя дава за цигари. Месечният оборот на просяците значително надхвърля минималната заплата в България, твърдят осведомени социални работници, които вдигат ръце и заявяват, че не са в състояние да се справят с просяците. Андрей е залавян няколко пъти да проси, настаняван е в специализиран център за деца от социално слаби семейства. Майката обаче винаги е успявала да го измъкне от дома и да го прати отново на улицата.

 


Сходни връзки

МУРГАВИ ПРОСЯЦИ ВЪРТЯТ БИЗНЕС С МИЛОСЪРДИЕТО НА ДОБРИЧЛИИ | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
МУРГАВИ ПРОСЯЦИ ВЪРТЯТ БИЗНЕС С МИЛОСЪРДИЕТО НА ДОБРИЧЛИИ
Автор: Anonymous да 2006-03-12 @ 06:53 EET
smart za mangalite.te ni pogubixa
МУРГАВИ ПРОСЯЦИ ВЪРТЯТ БИЗНЕС С МИЛОСЪРДИЕТО НА ДОБРИЧЛИИ
Автор: Anonymous да 2006-03-15 @ 12:26 EET
nikvi pari da umrat ot glad mamka im
МУРГАВИ ПРОСЯЦИ ВЪРТЯТ БИЗНЕС С МИЛОСЪРДИЕТО НА ДОБРИЧЛИИ
Автор: Anonymous да 2006-03-17 @ 11:50 EET
Kam avtora/avtorkata: Zdravejte!
Njamate pravo da snimate chastni liza (i da publikuvate snimkata),
- ako lizeto ne e uchastnik v obstestvenija zhivot (prominenten, politik, monarch etc.) ili
- ako to predvaritelno ne Vi dade saglasieto si.
Ne e vazhno, dali lizeto e ot balgarski, romski ili chuzhd proizhod. Prochetete balgarsko medijno pravo: otgovornost na journalistite i zastita na lichnite danni; prestaplenija srestu choveshkoto dostojnstvo.
prijatelski pozdrav, s.i.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди