изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 20:25 EEST
ОбС - ДОБРИЧ ГЛАСУВА ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ НА КМЕТА    
Новини"Бизнес БГ груп" ЕООД е победител в конкурса за хипермаркет. "Кауфланд България ЕООД енд Ко" командитно дружество оттегли жалбата си по конкурса малко преди заседанието на съветниците


Вчера ОбС - Добрич, проведе извънредно заседание, като то включваше само една точка в дневния си ред - разискване проблемите във връзка с провеждането на конкурс за продажба на обект "Топлоцентрала" с цел изграждане на хипермаркет, за отмяна актовете на Кмета, издадени в нарушение решения на Общински съвет.
В рамките на четири часа съветници и кмет вчера преливаха от пусто в празно, взаимно си разменяха квалификации, демонстрираха липса на възпитание като не се изслушваха. В определен момент, когато страстите се разгоряха, се стигна до безсмислен спор между Детелина Николова и Владимир Калчев от БСП кой ще сезира прокуратурата за процедурата по провеждането на конкурс за продажба на терен за хипермаркет.
Още в началото съветниците нападнаха кмета Д. Николова с обвиненя, че нейните действия, както и провеждането на конкурса, са незаконосъобразни и се обявиха против включения в конкурсната документация проекто-договор.  Свежен Петров от БСП от трибуната заяви, че кметът и общинската администрация са смешни с този договор, а Герман Германов от ССД дори показа умения в стил оригами, като сгъна листа с проекто-договора така, че нагледно да покаже на колегите си в залата какво точно представлява той. В хода на разискванията също стана ясно, че подалият жалба до кмета и ОбС отстранен участник в лицето на "Кауфланд България ЕООД енд Ко" КД в 9.03 мин. е депозирал в общината заявление за оттегляне на жалбата. В него като мотив "Кауфланд България ЕООД енд Ко" посочва: "...счита, че едно по-нататъшно обжалване би усложнило нещата и би довело до сериозно забавяне и дори застрашаване на крайната цел, а именно изграждане на хипермаркет в града. ... В тази връзка влязохме в контакт с класираната на първо място фирма - "Бизнес БГ Груп" ЕООД, предвид желанието ни да реализираме инвестиционните си цели".
В резултат на искания на съветниците кметът Д. Николова изчете на всеослушание резултатите, които са й били представени в понеделник от комисията, както и подписаната от нея заповед за класиране в конкурса. Според това, което Д. Николова зачете, на първо място е класирана "Бизнес БГ Груп" ЕООД с общо брой точки 8.37, а втори остават "ИММО" с краен резултат 7.37 точки. Съответно цената, предложена от "Бизнес БГ груп" за терена, е 1 611 500 лв., а размерът на инвестициите е 21 850 000 лв. Фирмата поема ангажимент за 6 месеца да изготви инвестиционен проект, а за 18 месеца да изгради хипермаркета, като разкрие 285 работни места. "ИММО" дават цена за парцела в размер на 2 100 000 лв., а инвестициията, посочена в документите, е 2 687 000 лв. В. Калбев предложи да се гласуват писмено и поименно три решения - първо ОбС отменя заповед на кмета за обявяване на конкурс за продажба на общински недвижим имот, поради допуснати съществени нарушения на процедурата по изготвяне на конкурсните книжа и провеждане на конкурса. От общо гласували 40 съветници 29 бяха "за", 8 - "против" и 3 - "въздържал се". Второто решението, което се прие с 25 гласа "за", 12 - "против" и 3 "въздържал се", бе: "ОбС - Добрич гласува вот на недоверие към кмета на Добрич, като морална мярка, продиктувана от действията й, свързани с административната й дейност, водеща до ограничаване на конкуренцията при извършване на сделки с общинска собственост. С третото решение задължава председателя на ОбС да изготви мотивирана жалба до Окръжна прокуратура Добрич за извършване на проверка по така проведения конкурс за продажба на "Топлоцентрала" - Добрич, и установяване наличие на противозаконни действия от длъжностни лица. Решението бе прието с 32 гласа "за", 8 - "против" и 0 "въздържал се".
Изявление на Детелина Николова кмета на община град Добрич по повод решенията на Общински съвет от извънредното заседание вчера: "Заставам изцяло зад действията на общинската администрация, свързани с конкурса за продажба на общински имот за изграждане на хипермаркет, които са законосъобразни и отговарят на всички изисквания и наредби.
 В цялата си дейност като кмет съм се ръководила единствено и само от интересите на хората на Добрич. Днешното решение за отмяна на моята заповед за обявяване на конкурса не може да спре изпълнението на процедурата. Няма допуснати нарушения, които могат да доведат до анулиране или прекратяване на конкурса, който е възложен с решение на Общинския съвет. В момента тече четиринадесетдневният срок за обжалване по реда на Закона за административното производство.         
 Спокойна съм и не се притеснявам от решенията на Общинския съвет. Спазени са всички необходими нормативни актове и имам готовност да окажа пълно съдействие на прокуратурата да извърши съответната проверка. Всеки инвеститор в Добрич получава необходимото внимание и уважение от мен и общинската администрация и е недопустимо да коментираме бизнес-отношения и интереси.                     
  Убедена съм, че Добрич ще има своя хипермаркет и това ще е в отговор на очакванията на добричлии."
В крайна сметка можем да кажем, че за сетен път съветниците показаха явна некомпетентност и само страсти. Повече от ясно бе, може би от самото начало, ако всеки един бе се вгледал малко по-внимателно в това кои са участниците, че едва ли посреднически фирми, работещи отдавна точно този занаят - явяване по конкурси и търгове, ще дадат най-високата цена, като има възможност да си се разберат, пък било то в комисията по конкурса да участват и целият Общински съвет. Жалкото в случая би било, ако след целия този цирк, разиграл се в ОбС, Добрич си остане без хипермаркет и продължи да бъде градът на мечтите, в който мнозина негови жители мечтаят да го напуснат.
 


Сходни връзки

ОбС - ДОБРИЧ ГЛАСУВА ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ НА КМЕТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди