изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 00:44 EEST
ЗА НАС ВОДЕЩИ СА ЗАКОНЪТ И ИНТЕРЕСИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ    
Интервюта

Във връзска със скандала около исканата от общински съветници оставка на кмета на Добрич - Детелина Николава, пред НДТ областният координатор на НДСВ в Добрич д-р Георги ЖЕЛЕВ



 

- Д-р Желев, говори се, че групата на НДСВ не подкрепя кмета Детелина Николова. Вярно ли е, че групата съветници са оттеглили доверието си от кмета?

 

- Твърде рано започна политическата надпревара. Може би е така, защото през тази година има президентски избори. С тези слухове се цели да се всее отвътре недоверие сред партията ни. Това не е нищо ново, това е тактика и поведение. В последните месеци като ретроспекция на развилите се събития в Общинския съвет, какво се наблюдаваше - лобиране за облигационния заем. Макар че този облигационен заем са средства на добра цена, която всеки разумен кмет би трябвало да вземе. Изборът на посредник бе направен напълно законно, но въпреки това лидери на политически партии даваха сделката 10 пъти за проверка на прокурата. Наблегна се на облигационния заем, защото това са средства с най-голям социален ефект, най-видни са и затова са най-атакувани.

 

- Защо се стигна до скандала "Кауфланд"?

 

- Според мен, имаше открито неразбиране на проблема. Хората, които са в час, хората, които участват на търгове, не взеха участие в дискусията. Това бе борба между посреднически фирми коя да вземе терена, за да преговаря с централата. Някак между другото остана казаното от кмета Детелина Николова, че веригата "Кауфланд" играе само с посреднически фирми. Така и остана неразбрано от общинските съветници, че "Кауфланд - България" също са посредническа фирма. Не може една сериозна фирма да се яви на конкурс без един сериозен документ. Несериозно е да се мисли, че юристите на такава голяма фирма няма да прочетат добре конкурсната документация и няма да сложат в плика основен документ, а ще е в чантата на представляващия фирмата. 8 фирми са купили документи, като между тях е имало и такива, които не работят с групата "Шварц". Нормално е да има една такава висока оферта. След 16.02. комисията взема решение да бъдат допуснати и трите фирми, но си дава време да провери практиките на ВАС в такива случаи за това доколко биха били оспорваеми по съдебен ред. Обжалването за допускането на "Кауфланд - България" става от втората фирма - "Бизнес БГ Груп", като в същото време прави впечатление, че двете останали фирми са с изрядни документи. Цялата инсценировка е застраховка срещу участие на други - конкуренти, и при липса на такива се избира по-изгодната за тях оферта. За това, което се случи в залата на извънредната сесия, може да се каже, че е или неразбиране на процедурата, или опит да се вкарат кметът и администрацията в нарушение на действащото законодателство. НДСВ и всички общински съветници от НДСВ твърдо заставаме зад действията на кмета Детелина Николова и общинската администрация. Ние всички се гордеем, че имаме такъв кмет от нашата политическа партия, който само за три години направи много повече, отколкото се е очаквало от него. За нас винаги водещ е законът и интересите на жителите на Добрич.

 

- Смятате ли, че в крайна сметка гласуваният вот на недоверие на кмета, както и раздорът в залата, заради "Кауфланд", ще бъдат пречка за по-нататъшната конструктивна работа на ОбС?

 

- Не смятам, че такива единични случаи ще стопират работата на ОбС. Вярвам, че сред съветниците има доста отговорни хора, които не афишират непременно на преден план партийната линия. От друга страна НДСВ доказа, че за този кратък срок, от който съществува като партия, има своите достойни хора в изпълнителната власт в Добрич - това са кметът Детелина Николова, в областта - зам.-областните управители д-р Евгения Георгиева, Олга Задгорска, а не на последно място и депутатите ни Мима Василева и Енчо Малев, ще припомня, че и просветният министър Даниел Вълчев бе избран като депутат в Добричка област. Нека не забравяме, че добричлийка е и д-р Антония Първанова, която е и евронаблюдател.

Принципно не смятам, че трябва да се влиза в безсмислени дебати в залата с хора, непознаващи проблемите. Колегите в ОбС, които често застават на трибуната и вземат думата, по-скоро търсят изява в радио и телевизия. Мястото за такива дебати са изборите. Групата съветници на НДСВ е в залата, за да изпълни обещанията си. Няма да си позволим да слезем на ниво махленски клюкарки.

 

- Накрая, как ще коментирате спрягането на името на общинския съветник Валентин Николов за лидерския пост в НДСВ?

 

- Не трябва да се употребяват напразно имената на хората. Категорично заявявам, че не трябва да се компрометират имената на хората в такива рубрики, още повече, че Валентин Николов е един уважавам от мен човек. За мен това отново са зложелатели на НДСВ и в случая на Валентин Николов.

 

Разговаря Виржиния ГЕОРГИЕВА

 


Сходни връзки

ЗА НАС ВОДЕЩИ СА ЗАКОНЪТ И ИНТЕРЕСИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди