изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:36 EEST
МАЙСТОРИ ОТ ТЕРВЕЛ ПРЕДСТАВЯТ В ИЗЛОЖБА ИЗВЕЗАНИ С МНОГО ЛЮБОВ ГОБЛЕНИ    
ОбществоЗа първи път община Тервел организира изложба на гоблени "Благословени да са ръцете ти, майсторе". Тя е експонирана в Градския музей в града.

 Идеята на тази изложба е в навечерието на най-женския празник гоблените, създадени с любов, везани нишка по нишка,  да излязат от тесните рамки на дома и да осветят с красотата си дните ни, да внесат искрици светлина и нежност в посивялото ни ежедневие, коментира за НДТ зам.-кметът Дияна Илиева.
Организаторите се гордеят с факта, че броят на участниците и творбите е доста по-голям от очаквания. Общо 30 гоблена  представят 5 жени и един мъж. Майсторите на бродерията застъпват основно пейзажната тема, цветя и пролетна пъстрота, портрети и религиозни сюжети.
При официалното откриване на изложбата - на 7 март, трогателно слово за  Деня на жената поднесе зам.-кметът Стефка Костадинова, а наградите връчи зам.-кметът Дияна Илиева. Всички участници получиха специално подготвени грамоти „Майстор на гоблени от град Тервел", подаръци и мартеници. Но най-голямата награда за тях беше възхищението на хората. В този ден гоблените, вградени в рамки и паспарту, огряха хладната зала на музея и зарадваха със своята неповторимост и нежност почитателите на това изкуство.
Самите творци споделиха, че изработват гоблени от години. Една от участничките в изложбата - Калинка Драгостинова, разказа, че след пенсионирането си преди 12 години е ушила първия си гоблен "Мадоната и младенеца", който с любов е подарила на сина си. Вече има над 40 творби, а в момента довършва "Пътят към църквата". Детелина  Димитрова пък споделя, че от 1995 г. до сега е ушила 15 гоблена, любим й е "Дамата в червено". Тонка Кръстева се занимава с гобленарство повече от 20 години и казва, че е влюбена във всичките си творби. "Слънчогледите на Ван Гог" - един от най-любимите й гоблени, е подарила на своята дъщеря, когато се е дипломирала с отличие. Донка Димитрова шие гоблени от 1979 г. Има 6 по-големи творби, а малките е подарила на своята внучка. Иванка Денева и Петър Хаджитодобов показаха своето майсторство и представиха гоблени, които могат да извезат само благословените  ръце на твореца. НДТ

 


Сходни връзки

МАЙСТОРИ ОТ ТЕРВЕЛ ПРЕДСТАВЯТ В ИЗЛОЖБА ИЗВЕЗАНИ С МНОГО ЛЮБОВ ГОБЛЕНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди