изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:21 EEST
Никой тук не е обиждал мюсюлманите, но главният мюфтия обиди България    
ОбществоПрез изминалия месец и българските мюсюлмани се присъединиха към протестната вълна, идваща от изток. В предаване по БТВ, главният мюфтия със строго лице и нетърпящ възражение глас, предупреди християнска България "да внимава". Да не се обиждат религиозните чувства на мюсюлманите с подобни действия. А своите с бащински глас напъти да протестират, но със законни средства.

Не вярвах на очите и ушите си - от екрана на национална телевизия се сипят предупреждения и заплахи срещу България?
Какво искаше да ни каже главният мюфтия! Нима не чу гласа на Вежди Рашидов от същия този екран. "Не може  да се говори за обида", каза Вежди. "Става въпрос за произведение на изкуството. Вместо да се правим на обидени, да се опитаме да разгадаем какво иска да ни каже художникът". Големи думи на голям човек, които мюфтията явно не е чул. Вместо това той чу фундаменталистите и вля гласа си в общия, дирижиран кой знае от кого вой. За пръв път в живота си, разгърнах Корана и зачетох сурите. Смятах, че всички религии са единни по основните човешки ценности - проповядват любов към ближния и смирение пред съдбата. Ако не бе тази случка с карикатурите,  нямаше да разбера колко далеч съм от истината! Още след първите страници имах чувство, че чета инструкция на професионалист инквизитор. Най - напред се определя врагът: Сура 9.29- "Не казвайте Троица. Не вземайте юдеите и християните за ближни. Сражавайте се с онези, които не вярват в Аллаха - докато не дадат налога джизя с покорство. Убивайте ги където ги сварите, и ги хващайте, и ги обграждайте! Онези, които не вярват в нашите знамения, ще ги изгаряме в Огъня!" Сура 5:33- "Наказанието на ония, които воюват срещу Аллах и неговия Пратенник е да бъдат убити или разпънати, или да се отсекат ръцете и нозете им кръстом. Да бъдат набивани на кол, одирани живи, разчеквани между два коня и публично обесвани с главата надолу". И така нататък, сура след сура, жестокост след жестокост. И накрая Сура 8:55 - "Най-лошите твари пред Аллах са онези, които го отричат и не вярват. Те трябва да вкусят от врящото мъчение".
Взрях се в далечното минало и съзрях корените на горчивата си обида. Тя идва от 14 век, когато пълчищата на едно диво и варварско племе прегазват родината ми, унищожавайки цяла една цивилизация.
Днес турският мюфтия, по родната ми национална телевизия съобщава на целия народ, че е обиден. И ни предупреждава, да внимаваме... А във всяко село и град високо в небето стърчат минарета, от които пет пъти на ден ни заливат с молитви на неразбираем за нас език. Но ние сме толерантни, че и оттатък.

fat_jim@mail.bg

http://www.vestnikataka.com

 


Сходни връзки

Никой тук не е обиждал мюсюлманите, но главният мюфтия обиди България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди