изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:21 EEST
Циганка направи полицията за резил    
Ред и сигурност“Отвлечената” и спасена на ГКПП Калотина ромка била тръгнала за Гърция доброволно

В навечерието на 3 март медиите гръмнаха с информацията, че е разбит канал за трафик на жени. В съобщението се твърдеше, че ромката Радостина Динева е отвлечена от трима мъже от автогарата в Асеновград, че сигналът е подаден от човека, с който живее на съпружески начала, и че само за 8 часа българската полиция е разкрила престъплението и заловила похитителите. Новината за изключителната полицейска акция беше тиражирана и по международния видеообмен и целият свят разбра колко бързо и ефективно се пипа у нас.
Журналистическа проверка обаче установи, че истината е съвсем различна от изнесеното. Предположението на вестникарите сe базира както на изявления на "терористите", така и на постановление на районния прокурор от Асеновград Борис Михов. В него черно на бяло е записано, че от разпита на "похитената" е установено, че "спрямо нея не е упражнявано каквото и да било насилие или принуда", че тя "по собствено желание е отпътувала за Република Гърция... В конкретния случай не са налице основания за повдигане на обвинение спрямо задържаните лица, както и за продължаване на срока за задържане", констатира прокурорът.
На 25 февруари към шестимата българи, тръгнали да поработят в южната ни съседка, се присъединява и Радостина Динева. Неин познат се обажда на гастарбайтерите, обяснява, че жената бяга от мъжа, с който живее на семейни начала, и се уговарят да я вземат от жп гарата в Пловдив. (в съобщението на МВР се казва, че отвличането е станало на автогарата в Асеновград).
На 1 март около 15:30 часа срещата се осъществява и в 17:30 гурбетчиите вече са в магазин на Калотина, където спират да напазаруват. Ромката също е с тях. Чрез охранителните камери лесно може да се докаже, че не е приложено никакво насилие. Два часа по-късно тримата мъже са задържани при проверка на задграничните им паспорти преди да напуснат страната.
Белезниците щракват, но никой не обяснява мотивите за ареста. Задържаните поемат под конвой за Асеновград.
Влакът, в който са арестантите, е спрян от полицаи. Потърпевшите твърдят, че униформен обяснил на охраната, че министърът е разпоредил похитителите да слязат, за да могат медиите да регистрират визуално събитието. Медиите не само са специално поканени да отразят акцията, но им е разрешено и да снимат "престъпниците", което може да стане само с тяхно съгласие. Преди съдът да си каже думата, те са квалифицирани като трафиканти на жива плът, което е в разрез с чл. 32 от Конституцията.
Задържаните са лишени повече от денонощие от храна, вода и цигари.
При повторните показания дознател от Асеновград се усъмнява във версията на Радостина Динева. Направило му впечатление, че в обясненията на тримата мъже няма разлики, и притиснал ромката. Едва тогава тя си признала, че историята е скалъпена и че решила да бяга от мъжа си.
Никой не поема отговорността за гафа. Полицията тотално нарушава гарантираните от законите на страната граждански права.
И тримата незаконно обвинени са силно травмирани от случилото се. Иван Иванов се чуди как да гледа хората в очите. Човекът се занимавал с алуминиева дограма и се опасявал, че клиентите ще го отбягват. Таньо Радев е загубил апетит, пуши много и се чувства зле.
Потърпевшите са наели адвокати, които ще предявят искове към държавата в лицето на министъра на вътрешните работи, а правозащитната организация "Национален електорален съюз" ще сезира законодателните и правителствените органи в страната и ще настоява за търсене на персонална отговорност и за оставката на министър Румен Петков. http://www.vestnikataka.com/

 


Сходни връзки

Циганка направи полицията за резил | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди