изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:11 EEST
Слободан Милошевич е починал в хагския затвор    
Новини Бившият югопрезидент Слободан Милошевич е починал в затвора на Международния трибунал в Хага. Това предаде Радио Б92, цитирайки неофициални източници.

 

Международният съд за военни престъпления в бивша Югославия потвърди информацията за смъртта на Милошевич, предаде АФП. Милошевич е починал тази сутрин. Бившият югославски президент Слободан Милошевич беше изправен пред съда по обвинения за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид за ролята си във войните в Хърватия, Босна и Косово в периода 1991 - 1999 г. Процесът срещу него бе прекъсван многократно заради здравословните му проблеми. Международният трибунал му отказа възможността да се лекува в Русия. Снимка АФП/БГНЕС

Адвокатът на Слободан Милошевич не вярва във версията за самоубийство
11 март 2006 | 14:52 | Агенция "Фокус"

 

Хага. Адвокатът на Слободан Милошевич Стивън Хей заяви, че преди няколко седмици бившият президент на Югославия му е казал, че никога няма да се самоубие и че е смятал да завърши своето дело, предаде Би Би Си. Хей посочи, че напрежението по време на делото е оказвало влияние върху здравословното състояние на Милошевич. Адвокатът не смята, че делото на Милошевич е изглеждало безкрайно, което би могло да послужи за мотив за самоубийство. Според него Милошевич е вярвал, че то ще свърши в близко бъдеще.
 
Портрет на Слободан Милошевич /Агенция "Фокус"/  
 
11 март 2006 | 14:27 | Агенция "Фокус"  
 
Белград. Слободан Милошевич е роден на 29 август 1941 година в гр. Пожаревац в Сърбия. Завършва Юридическия факултет на Белградския университет. По време на следването си се запознава с бъдещата си съпруга Миряна Маркович. Според много сведения именно Мира Маркович стои зад кариерата на Слободан Милошевич. Кариерата му се развива по партийна линия. От 1978 до 1982 година е лидер на Комунистическата партия в Белград, а от 1987 оглавява Съюза на сръбските комунисти /комунистическата партия на Сърбия/. В същата година посещава Косово, където се среща с етнически сърби, които тогава споделят опасения за сигурността си от страна на албанското мнозинство там. Милошевич обещава, че “повече никой няма да ги обижда”. Милошевич става президент на Сърбия през 1989 година. В периода на управлението си Слободан Милошевич води ултранационалистическа политика, с което придобива огромна популярност сред сръбското население. Противниците му го обвиняват в геноцид срещу албанци и босненски мюсюлмани.
През 1992 година Слободан Милошевич е преизбран за президент на Сърбия, макар много наблюдатели да смятат изборите за фалшифицирани. През ноември 1996 година в страната избухват масови вълнения заради отменените от Милошевич резултати от местните избори, спечелени от опозицията. В резултат на вълненията през февруари 1997 година Милошевич е принуден да признае резултатите. Вторият и последен мандат на Милошевич изтича през 1997 година, но тогава той успява да заеме учредения парламентарен пост - президент на Югославия. През февруари 1998 година Слободан Милошевич предприема
военни действия срещу Армията за освобождение на Косово (АОК) - формирование на етническите албанци, имащи за цел постигането на независимост за областта. През октомври 1998 година НАТО предупреждава Милошевич, че ще бомбардира Сърбия, ако не оттегли войските си от Косово. Предупреждението е повторено и през януари 1999 г. Милошевич не приема условията на договора, които предвиждат предоставяне на автономия на Косово и разполагането на мироопазващ контингент на ООН в областта. Тогава НАТО започва масирани въздушни удари срещу Югославия. Лидерите на НАТО обвиняват Сърбия в опит за етническо прочистване в Косово, в резултат на което са избити хиляди албанци, а стотици хиляди са били принудени да напуснат домовете си. Международният съд за военни престъпления в бивша Югославия обвинява Слободан Милошевич и четирима негови приближени ( президентът на Сърбия Милан Милутинович, бившия вицепремиер на Югославия Никола Шаинович, бившия началник-щаб на югославската армия Драголюб Ойданич и бившия министър на вътрешните работи на Югославия Влайко Стоилкович) в престъпления срещу човечеството. Според трибунала като президент на Югославия Милошевич е отговорен за убийствата и насилствената депортация на етническите албанци. На 9 юни същата година Милошевич подписва споразумение за прекратяване на огъня, извеждане на сръбските сили от Косово и разполагането там на международни мироопазващи сили, които да обезпечат завръщането на бежанците в Косово. Освен това в споразумението е договорена и частична автономия за областта. След подписването на споразумението са прекратени и бомбардировките на НАТО. През 2000 година Слободан Милошевич губи изборите за президент от кандидата-демократ Воислав Кощуница, но остава лидер на Социалистическата партия на Сърбия. В края на 2001 година Милошевич е предаден на съда в Хага.

Когато е бил намерен, Слободан Милошевич е бил мъртъв от няколко часа 
 
11 март 2006 | 14:39 | Агенция "Фокус" 
 
Хага. Когато е бил намерен тази сутрин в килията си в Международния съд за военни престъпления в бивша Югославия в Хага Слободан Милошевич е бил вече мъртъв от няколко часа, предаде Би Би Си. Не е ясно дали става въпрос за самоубийство или за естествена смърт.


 


Сходни връзки

Слободан Милошевич е починал в хагския затвор | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди