изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:08 EEST
ОБЗОР: ОТ ЕСТЕСТВЕНА СМЪРТ ЛИ ПОЧИНА МИЛОШЕВИЧ, ИЛИ БЕШЕ УБИТ В ХАГА    
Коментари Реакциите за смъртта на Слободан Милошевич в Сърбия са различни и са политически противоречиви. Това каза за Агенция “Фокус” Зоран Секулич, директор на белградската агенция “ФоНет”.

“Социалистическата партия на Сърбия, чийто лидер е Милошевич, заяви, че бившият югославски президент не е починал в Хага, а е бил убит в Хага, тъй като не му е било разрешено да се лекува в Русия”, каза Секулич и допълни, че подобна е била и позицията на съпругата на Милошевич – Миряна Маркович, която чрез Си Ен Ен заяви, че съпругът й е бил убит. “От друга страна президентът Борис Тадич изрази съболезнованията си на семейството на Слободан Милошевич и на Сръбската социалистическа партия. Неговата партия обаче съобщи, че Демократическата партия още от самото начало е била политически противник на Слободан Милошевич и със своята смърт той престава да бъде актьор на политическата сцена в Сърбия и става част от миналото”, заяви Секулич. Той допълни, че в много реакции се споменава за политиката на злото на Слободан Милошевич. “Смята се, че той е имал щастието да умре от естествена смърт, за разлика от хилядите хора, които заради неговата политика са загинали от насилствена смърт”, посочи директорът на агенция “ФоНет”.

Вестта за смъртта на Слободан Милошевич в Босна и Херцеговина е приета с определена въздържаност, без каквито и да е емоции, както между политиците, така и сред обикновените граждани, съобщава радио Б92. Както и се очакваше различни са коментарите във Босна и Херцеговина и Република Сръбска. Основният коментар на гражданите на Босна и Херцеговина е “ че съжаляват, че Милошевич не дочака присъдата на Международния Трибунал за военни престъпления в Хага, с което жертвите очакват справедливостта да възтържествува”.
От своя страна хърватските лидери в Босна и Херцеговина вярват, че смъртта на Милошевич ще влияе положително върху политическия живот в Сърбия. Според говорителя на Хърватския демократичен съюз Милош Релота това може да се отрази върху целия регион.
Кръстан Симич от Партията на независимите социалдемократи и един от най-влиятелните фигури в сегашното управление в Република Сръбска заяви, че смъртта на Милошевич може да радикализира политическия живот в Сърбия и да даде отрицателен сигнал за обвинените от Трибунала в Хага.

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер заяви, че смъртта на бившия президент на Югославия Слободан Милошевич е лишила Балканите от справедливост, предаде АФП.
“Неприятен и донякъде незадоволителен е фактът, че справедливостта няма да възтържествува, като се има предвид безбройния брой жертви по време на войните на Балканите,” заяви де Хоп Схефер от централата на организацията в Брюксел.

Бившият американски посредник в преговорите за Бивша Югославия Ричард Холбрук заяви пред Си Ен Ен, че не би пролял и една сълза за покойния бивш югославски президент Слободан Милошевич.
Милошевич, който беше обвинен във престъпления срещу човечеството и геноцид от Международния трибунал за военни престъпления в Хага, почина днес в килията си.

Смъртта на Слободан Милошевич няма съществено да облекчи пътя на Сърбия и Черна към ЕС, тъй като са напълно ясни международните ангажименти, които държавното обединение трябва да изпълни, за да приключат успешно преговорите за стабилизиране и асоцииране, каза за Агенция “Фокус” Зоран Секулич, директор на белградската агенция “ФоНет”. Това, по думите на Секулич, означава, че независимо от смъртта на Милошевич няма да бъде сложен край на въпроса за сътрудничеството на Сърбия и Черна гора с Хага. “Сътрудничество с Хага няма да приключи за това, че Милошевич е починал. Съвсем ясно е, че има още редица обвиняеми за военни престъпления и преди всичко генерал Ратко Младич, които трябва да отидат в Хага, за да може Сърбия и Черна гора успешно да продължи процеса на присъединяване към ЕС”, посочи Секулич.

“Причината за това процесът срещу Слободан Милошевич да продължи толкова дълго, повече от четири години, беше в необходимостта да се съобразим със здравословното му състояние.” Това заяви в интервю за Би Би Си Александра Миленов, говорител на Международния трибунал за военни престъпления в Бивша Югославия.
Бившият югославски президент Слободан Милошевич почина в затвора в Хага.

Сръбският министър-председател Воислав Кощуница поиска от Международния трибунал за военни престъпления в Хага да подготви доклад за смъртта на бившия югославски президент Слободан Милошевич, предаде АФП.
“Сръбското правителство ще поиска от Трибунала в Хага подробен доклад за това трагично събитие,” каза Кощуница, предаде сръбската агенция Бета.

Министерството на външните работи на Русия изрази съжаление от това, че Международният трибунал за бивша Югославия е отказал на бившия президент на страната Слободан Милошевич възможност да се лекува в московска болница, предаде Интерфакс.
“Както е известно във връзка с влошаващото се здравословно състояние на Слободан Милошевич и молба от негова страна руски лекари бяха готови да му окажат помощ, а руските власти гарантираха спазването на всички изисквания на Трибунала. За съжаление въпреки даваните от нас гаранции тази възможност му беше отказана,” се казва в официално съобщение на руското външнополитическо ведомство.

По повод кончината на Слободан Милошевич президентът на Косово Фатмир Сейдиу заяви днес в Залцбург, че "духът на Милошевич е още жив в Сърбия”, предаде сръбската агенция БЕТА. Сейдиу посочи, че действията на Милошевич са били насочени срещу Косово и срещу хора в други части на бивша Югославия. “За съжаление духът на Милошевич е още жив в Сърбия и е важно Белград да успее да приеме, че Сърбия и Косово като две независими държави градят добросъседски отношения”, е отбелязал Сейдиу.

Председателят на Националния съвет за сътрудничество с Трибунала в Хага Расим Ляич поиска патолози от Сърбия и Черна гора да участват в аутопсията на Слободан Милошевич, съобщи Радио Телевизия Сърбия /РТС/. По неговите думи това искане е направено, за да бъдат предотвратени евентуалните спекулации за причините за смъртта на бившия президент на Сърбия и СР Югославия. Ляич е допълнил, че ако искането на Сърбия и Черна гора бъде прието, днес или утре за Хага освен лекари ще отпътуват и представители на Националния съвет за сътрудничество с Трибунала, за да договорят подробностите около прехвърлянето на тялото на Милошевич и неговото погребение, отбелязва РТС.

Обстоятелствата около смъртта на бившият президент на Югославия Слдободан Милошевич трябва да станат предмет на сериозно разследване, както и да бъде направени задълбочени медицински изследвания и да се потърси отговорност на лицата, които “през февруари упорито не искаха да признаят сериозността на здравословното състояние на бившия югославски президент”, заяви председателят на парламентарната комисия по международни отношения Константин Косачев, цитиран от РИА Новости. Той отбеляза, че “за сега няма основания да се говори за насилствена смърт на Милошевич, а по-скоро за самоубийство”.

“Последствията от смъртта на Слободан Милошевич ще бъдат големи”. Това заяви бившият премиер на Сърбия Зоран Живкович, предаде сръбското радио Б92. Според него след смъртта на Милошевич и на Милан Бабич ще бъде трудно да се накарат гражданите на Сърбия да повярват, че Международният трибунал в Хага работи както трябва.
 


Сходни връзки

ОБЗОР: ОТ ЕСТЕСТВЕНА СМЪРТ ЛИ ПОЧИНА МИЛОШЕВИЧ, ИЛИ БЕШЕ УБИТ В ХАГА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди