изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:57 EEST
Бивши военни летища ще се дават на концесии    
НовиниБивши летища на армията ще бъдат предложени за концесиониране. Очаква се към терените да проявят инвеститорски интерес авиокомпании, оператори на летищни комплекси, логистични терминали и други, особено след като концесиите за морските аерогари зациклиха в съдебни спорове. В момента в България има само едно частно летище в Долна баня, което се използва от собствениците на малки самолети.


До две седмици Министерството на отбраната ще изготви списък със статута на всички военни летища в страната, за да се определи за кои от тях ще се търси инвеститор, заяви за "Дневник" министър Веселин Близнаков. По предварителни данни те ще са над 20 и тяхната собственост ще бъде прехвърлена на транспортното министерство, което ще проведе концесионирането. След технически и финансов анализ то ще определи и за каква дейност да бъдат предоставени правата на ползване срещу инвестиции. Според експерти във ведомството най-голям е интересът на инвеститорите към развитието на комбинирани терминали, които да обединяват жп, воден и въздушен автотранспорт.

Летището в Щръклево край Русе вече е прехвърлено, а в най-скоро време правителството ще вземе решение за откриване на процедура, съобщи зам. транспортният министър Юджел Атилла. Според Близнаков същото предстои и за летището в Горна Оряховица. Броят на военните обекти, които ще бъдат обявени за обществено ползване, може да нарасне, тъй като тепърва ще се уточнява колко от сега съществуващите армията ще си запази.

Източници от военното ведомство казаха, че в момента се създава съвместна комисия с Министерството на транспорта, която ще се занимава с промяната на собствеността на летищата. Впоследствие в процедурите могат да бъдат включени и десетки терени на бившите военни авиоклубове.

Интерес към Щръклево вече проявява германско-швейцарският консорциум R.I.C.H Project - той иска да изгради интермодален терминал, който да свърже бившето военно летище с пристанището. Швейцарската компания "Суис спорт", която участва в консорциума, е един от най-големите европейски оператори на логистични терминали. Представители на консорциума вече са заявили желанието си пред транспортното ведомство да участват в концесионната процедура.

Транспортни специалисти коментираха, че Щръклево може да се превърне и в гражданско летище. Предимство е, че разполага с възможности за обособяване на отделни центрове - за пътници и каргозона. То е приемало самолети до 100 тона, но по пистата му е рулирал и 300-тонният Ил-76. Сега тя е с дължина 2500 метра. При този вариант ще са необходими инвестиции за евентуалното й удължаване до 4000 м, както и за разширение на съществуващия в момента пътнически терминал.

За летището в Горна Оряховица има инвеститорски интерес заради близостта със зеленчуковата борса, твърди Юджел Атилла. То е подходящо за извършването на каргопревози. От 1995 г. е и със статут на петото международно летище в страната. Горна Оряховица може да се използва за чартърни, товарни и пътнически полети, за внос и износ на селскостопанска и промишлена продукция от и за България, Европа, Азия, Близкия изток и Африка. Според официалния сайт на общината съществува проект “Изграждане на регионално селскостопанско тържище” на стойност 5 млн. евро, който предвижда изграждане на ефективна пазарна структура на територията на летището, включително и износ на произведената в региона селскостопанска продукция.

Летището на военните в Узунджово близо до Хасково също може да бъде използвано за логистичен център, тъй като се намира до българско-турската граница. Според транспортното министерство то е подходящо за развитието на товарни превози и заради удобната двойна връзка - с граничния пункт Маказа и с коридор №8. Атрактивни за инвеститорите са хангарите, които могат да бъдат превърнати в складове, тъй като има зеленчукова борса, която е до самата писта, на няколко километра от магистрала "Тракия" и от товарната гара в Димитровград. Обектът влиза в плановете и на кметове от региона, които заедно с колегите си от Гърция и Турция планират да го превърнат в регионално летище. Те дори обмислят да кандидатстват с такъв проект за финансиране пред Брюксел. Говори се, че земеделското министерство също проявява интерес към военния имот, но няма информация за официално заявено желание.

Предстои да се изясни статутът на летището в Стара Загора - дали ще бъде запазено за целите на армията, или ще бъде прехвърлено на транспортното министерство, за да се концесионира. Транспортното ведомство не крие апетита си и към летището в Крумово, където дели съсобственост с военните. Смята се, че е подходящо за чартърни полети заради относителната му близост до Пампорово. То обаче е действащо военно летище и фигурира в плановете на армията за съвместно ползване с НАТО.

В България има около 200 летателни площадки и десетки военни летища, на някои от които могат да кацат граждански и товарни самолети, коментира шефът на летището в Долна баня Батко Бешлиев. Според него България трябва да използва тези възможности най-ефективно. Неотдавна кметът на Банско Александър Краваров обяви, че канадска и американска компания имат интерес към изграждането на летище между Банско и Разлог.

В началото на годината военното министерство е имало намерение само да започне концесионните процедури. Затова министър Близнаков е наредил да се изготвят промени в проектозакона за концесиите. Юристите обаче излезли с отрицателно становище, което отново върнало процедурите към транспортното министерство. Министър Близнаков заяви, че е готов да предостави бившите военни летища на транспортното министерство и ще работи заедно с колегата си Петър Мутафчиев. 

Бивши военни летища

Стара Загора, Горна Оряховица, Габровница край Монтана, Добрич, Балчик, Равнец край Бургас, Узунджово и Малево край Хасково, Божурище край София, Гоце Делчев, Бършен до Сливен, Стралджа и Окоп до Ямбол, Кондофрей край Радомир, Крайници до Дупница, Кърналово край Петрич, Мусачево край София, Телиш край Плевен, Борован край Враца, Черногорово край Пазарджик, Марино поле до Карлово, Бреница край Враца, Соколаре край Кнежа.

На Запад бивши или западащи летища са обект на особен интерес от инвеститори, които са далеч от авиационния сектор. Заради това, че такъв обект представлява обширна изравнена площ със съпровождаща инфраструктура, те са търсени за индустриални цели и дори за изграждане на жилищни комплекси.

Поделението за жп транспорт на корпорацията "Сименс" (което доставя модерни мотриси в България) например купи през 1994 г. база на британските кралски военновъздушни сили край Вегберг-Вилденрат след оттеглянето им след края на студената война. Пистата бе засипана и превърната в най-модерния в света изпитателен център за железници. В обекта, ползван за тестове от транспортни компании от цял свят, са инвестирани над 100 милиона евро.

Също с края на студената война в САЩ бе освободена база край Бостън, за която веднага се появиха проекти за огромен търговски център или за технологичен парк, включващ още хотели, конферентен център, ресторанти и гимнастически салони.

На много места с неизползваните летища се разпореждат местните общини и заедно с централните власти ги превръщат в жилищни квартали, в които част от апартаментите се предоставят на бивши военни, ветерани или социално слаби. Преди това обаче са нужни доста инвестиции за почистване на района, включително на почвите, в които се просмукват тонове гориво, масла и химикали.

http://www.dnevnik.bg
 


Сходни връзки

Бивши военни летища ще се дават на концесии | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди