изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:42 EEST
ВЪЗСТАНОВЯВАТ ГЕТСИМАНСКАТА ГРАДИНА И ВИЛИТЕ ЧЕРНАТА ВЪЛНА" И "ЗАЛЕЗ" В ДВОРЕЦА    
Новини

 Боряна БОЖИДАРОВА: Програмата за възстановяване на Двореца в Балчик за тази година включва реализирането на три основни проекта. Предвижда се възстановяването на вилите “Черната вълна” и “Залез”, лятното кино и Гетсиманската градина. Това информира директорът на културния център Тошко Гяуров.



 

Общата стойност на проектите е близо 220 000 лева. 50% от средствата ще се осигурят от собствени приходи, като за финансиране се кандидатства и по програма “Красива България”.

Вила “Черната вълна”, където са се събирали гостите на кралица Мария и са обменяли мисли, не е достъпна още от 1955 година, когато свлачище е прекъснало пътищата до нея. Затова за нас ще бъде предизвикателство да направим възможен достъпа до нея, сподели директорът на Двореца Тошко Гяуров. За ремонтните дейности по този проект са необходими 93 000 лева, а за обновяването на вила “Залез” са нужни 68 000 лв.

Възстановяването на Гетсиманската градина също е свързано с укрепването на свлачище. Ключов момент от програмата за развитие на Двореца е реставрирането на лятното кино, което е функционирало допреди 20 години. То ще може да поеме до 120 души и се предвижда да се превърне в постоянно действащ кинотеатър, където ще могат да се провеждат културни прояви. В Двореца се съхраняват архивни снимки и данни, затова постройките ще бъдат възстановени в автентичния им вид. Например Гетсиманската градина ще бъде направена както е съществувала, като ще бъдат вкарани и библейските мотиви.

Възстановяването ще започне със самостоятелни сили, като очакваме подкрепата по програма “Красива България”, каза още директорът на Двореца Тошко Гяуров. Ако това се случи в рамките на месец, голяма част от обектите ще са достъпни още за този туристически сезон, особено лятното кино и Гетсиманската градина, за които са нужни общо 58 000 лв., допълни той. От началото на годината досега за текущи ремонти в Двореца са вложени около 50 000 лева.

 

 


Сходни връзки

ВЪЗСТАНОВЯВАТ ГЕТСИМАНСКАТА ГРАДИНА И ВИЛИТЕ ЧЕРНАТА ВЪЛНА" И "ЗАЛЕЗ" В ДВОРЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди