изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:39 EEST
ПОДАВАМЕ МОЛБИ ЗА ДЕТСКИ ВЕДНЪЖ ГОДИШНО    
ОбществоПо-гъвкави форми и начини на семейно подпомагане се предвиждат с приетите последни изменения и допълнения в разпоредби на Закона за семейни помощи за деца, съобщиха от регионалната дирекция "Социално подпомагане" /РДСП/ в Добрич.

 Благодарение на тях семейните помощи за деца вече могат да бъдат получавани под формата на т. нар. социални инвестиции. Терминът замества използваните в досегашните текстове "помощи в натура", като с него се въвежда алтернативна непарична форма на семейно подпомагане за деца. Това са заплащане на такси за детски ясли и детски градини, на столово училищно хранене, закупуване и предоставяне на учебни пособия и принадлежности и др. Семейното подпомагане е заложено да се възприема като целенасочено инвестиране в социалното развитие на децата с цел осигуряване на равни възможности при тяхното отглеждане, възпитание, обучение, образование, опазване на здравето и социализация, коментират от РДСП..
Акцент в промените е поставен върху насърчаване отглеждането на второ дете. За първо размерът на месечната помощ е 18 лева, а за второ и всяко следващо - по 20 лева на месец. Когато се касае за отглеждане на близнаци, един от които е второ дете на майката, помощта се изплаща за всяко дете близнак е 20 лева.
С новите изменения е предвидена и промяна в действието на  молби-декларациите за отпускане на семейните помощи за деца, както и на периода за деклариране на брутните доходи на родителите. Целта е да се улеснят гражданите в процедурата по отпускане и изплащане на помощите, коментират от РДСП. Молби-декларации ще се подават само веднъж годишно, а не както досега - на шест месеца. При подаването им ще се декларира доход за последните 12 месеца. НДТ

 


Сходни връзки

ПОДАВАМЕ МОЛБИ ЗА ДЕТСКИ ВЕДНЪЖ ГОДИШНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди