изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:21 EEST
Районната прокуратура в Шумен образува следствено дело срещу Адем Кенан    
НовиниШумен. Районната прокуратура в Шумен образува следствено дело срещу лидера на нерегистрираната Турска демократическа партия Адем Кенан, за подбуждане на национална вражда и създаване на организация, подклаждаща национална омраза, съобщи БНТ.

Наказателното производство е по повод скандалните изявления на Кенан, който се обяви за Турско-българска федерация и нарече българите “бивши роби”. Преди месец Кенан бе осъден на 600 лева глоба, отново заради обида срещу българите.


Агенция ” Фокус” припомня :
През март 1990 г. Минчо Минчев, Димитър Арнаудов (бивши депутати от ВНС от Кърджалийския избирателен район) и архитект Христо Генчев правят предложение на Ахмед Доган да подпишат съвместна декларация, в която е записано, че националният въпрос не може да се реши без участието на ДПС, но при условие, че хората на Доган “озаптят” радикалните елементи сред българските турци и бъде запазен мирът в страната. Документът е парафиран в хотел “Плиска”. В резултат на подписаната декларация от организацията в Кърджали се отцепват Адем Кенан и политическият затворник Шукри Топчу. Така през декември 1992 г. Адем Кенан създава Турска демократическа партия. Лидерите на партията не я регистрират, защото Конституцията не разрешава регистрация на партии на етническа и верска основа. Кенан и привържениците му не признават този текст в основния закон. Поради това те обявяват, че ще изчакат промяната му и административната автономия и едва тогава ще се регистрират в „турско“ съдилище.
През февруари 1999 година на брифинг Адем Кенан заявява, че ОМО “Илинден” и неговата партия ще се борят за промяна в Конституцията и културно-административна автономия. Според техните убеждения в конституцията трябва да се изброят всички национални малцинства у нас.
На 2 март 1999 година Адем Кенан, лидер на нерегистрираната Турска демократическа партия в България, организира провокация, поставяйки под съмнение приемането от европейските политически кръгове на гласуваната от Народното събрание рамкова конвенция за малцинствата.
Кенан разпространява “документ”, озаглавен “Шизофренията е по-опасна от неутронна бомба”. “Документът” се базира на псевдоисторизъм, сепаратизъм, национализъм и расизъм - “Ние, чистокръвните Турци-Мюсюлмани винаги сме...” Не липсват и “констатации” като: “Играта на Държавна сигурност и КГБ чрез ДПС и Гюнер Тахир от НДПС, наистина беше дотук.”
Според Кенан “тези господа” са си подписали смъртните присъди с приемането на конвенцията. Той уточнява, че става дума за политическа смърт, като накрая обещава да запознае посланиците на ЕС у нас с “несъстоятелността” на гласуваната от НС рамкова конвенция.
През месец май 1999 г. бившият депутат от ВНС Адем Кенан обявява, че българският език може и да не е официален. Желанието му е Родопите и Лудогорието да бъдат обявени за автономни области. Той иска да бъде променена конституцията и парламентът да определи кой да е официалният език.
Заедно с това Кенан предлага да се проведе Карнегиева анкета под егидата на ООН, която да установи броя на българските турци. Карнегиевата анкета е международна анкетна комисия, която през лятото на 1913 г. отсъжда, че всички български реакции в Македония са резултат от зверствата на гръцките и сръбски власти. Приложени са свидетелски показания и статистика, описващи безброй изнасилвания, убийства, невиждана жестокост срещу българите. Докладът заключава “Между балканските народи няма невинни за зловещите събития, но българите са най-малко виновни".
Адем Кенан поставя турски национални знамена пред дома си в шуменското село Ясенково. Главната прокуратура го предупреждава да спре с изявленията си за обособяване на турско етническо население. В отговор Кенан подарява на прокуратурата турско знаме.
През май и юни 1999 г. полицията иззема турски национални знамена раздадени от Адем Кенан в Кърджалийско и Лудогорието, който да бъдат използвани на местните избори.
През 2002 г. избухва конфликт между кмета на Венец Кахри Ибрахим и Адем Кенан. Тогава кметът Ибрахим "дефинира" Адем Кенан като "най-големия проблем в района", защото със сепаратистките си лозунги той наливал вода в мелницата на ултранационалистите.
В края на август 2005 г. в хотел „Шумен“ се провежда среща с координаторите на Турската демократична партия /ТДП/ от цяла България. Срещата е инициирана от лидера на партията г-н Адем Кенан. Целта на сбирката е да се уточнят начините за противодействие на изявленията на движение "Атака" и нейния лидер Волен Сидеров спрямо турците и циганите в България.
На срещата присъстват и шефове на турски организации от Македония, Турция и Албания. Взето е решение засега, ТДП да активира членовете си за провеждането на мирни протести в цяла България. Предвижда се протестите да протичат в градовете с преобладаващо турско население като Шумен, Търговище, Разград и Силистра след съгласуване със съответния общински партиен съвет. "Ако движение "Атака" не спре с националистическите си и фашистки изявления за геноцид спрямо турското население, ТДП ще предприеме форма на въоръжена борба", се казва в приета на сбирката декларация.
На 9 септември 2005 г. по повод направените изявления на ръководителя на нерегистрираната “Турска демократическа партия” Адем Кенан и във връзка с информация от специалните служби президентът на Република България Георги Първанов се обръща към главния прокурор проф. Никола Филчев с искане да бъде извършена проверка, с оглед търсене на наказателна отговорност за престъпления срещу държавата.
 


Сходни връзки

Районната прокуратура в Шумен образува следствено дело срещу Адем Кенан | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди