изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:05 EET
ДНЕС ДЕНЯТ И НОЩТА СА РАВНИ    
ОбществоОт утре Баба Марта ни довежда пролетта, а с нея и лятното часово време, и първото слънчево затъмнение за тази година

На 20 март е пролетното равноденствие. Равноденствието е астрономическо понятие, с което се обозначава определен момент от годината. Тогава - в следствие на движението на Земята спрямо Слънцето, денят и нощта са равни по продължителност. Може би не всички знаят, но в годината има две равноденствия - пролетно и есенно, съответно на 20 или 21 март и на 22 или 23 септември. В деня на равноденствието всъщност  пътят на Слънцето по небесната сфера пресича небесния екватор.
Много от различните култури по света в този ден почитат равноденствието, като култът към този ден се корени дълбоко в езическите религии. В древността в дните на равноденствие са се извършвали обреди, свързани със земеделието и плодородието. И до днес някои от основните календарни фестивали се провеждат в дните на равноденствие.
Както всяка година, и тази в последната събота на март България преминава към лятното време - в 4.00 часа. Тоест, в нощта в неделя, а за по-практично - в събота срещу неделя, трябва да преместим часовника с един час напред и да спим с час по-малко, за разлика от последната събота на октомври, когато местим часовника с един час напред - връщаме се към астрономическото време.
Баба Марта тази година е подготвила и още една изненада - на 29 март ще има частично слънчево затъмнение - между 12 и 15 часа, което ще е видимо изцяло от територията на цялата страна.
 


Сходни връзки

ДНЕС ДЕНЯТ И НОЩТА СА РАВНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди