изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:56 EEST
"АЗ СЕ СТРЕМЯ ДА СЪМ КМЕТ НА ВСИЧКИ, А НЕ НА ПАРТИЙНО СТАТУКВО"    
Интервюта

Пред НДТ - кметът на община град Добрич - Детелина Николова

- Г-жо Николова, нямате ли чувството, че след парламентарните избори започна умишлен натиск от коалиционния партньор БСП лично срещу Вас и ако сте съгласна, с какво си обяснявате това - ревност от загубените кметски избори от страна на БСП; ревност, че градът е осветен и улиците се асфалтират; стремеж  на БСП да влезе на всяка цена в изпълнителната местна власт и да се разпорежда с общинско имущество и влияние върху икономиката или от нещо друго?



 

 

- Натискът започна веднага след загубата на кметските избори, а след парламентарните се засили и вероятно така ще е до края на мандата. Нескончаеми са опитите да ме дискредитират чрез сезиране на прокуратурата за действията ми. Но може би по този начин активират твърдия си електорат... Вие сте свидетели, че независимо какво се внася в Общински съвет от кмета и екипа, то съветниците от БСП винаги са против. Бих казала, че всичко добро, което става в Добрич, е въпреки БСП. Понякога от тяхната група съветници ми се отправят най-екзотични обвинения и нападки, които нямат нищо общо с реалните действия и противоречат на закона. Вярно е, че сред тях има и разумни хора с разумни предложения, но те са погълнати от общата линия на поведение.

 

- По пътя на логиката, коалиционните партньори, каквито сега са БСП, НДСВ и ДПС, би трябвало да работят заедно за развитието на Добрич. Още повече, че кметът на Добрич - Вие, е от тази коалиция. Кой печели и кой губи от яростната конфронтация между БСП и НДСВ, след като би трябвало да работят заедно и дори след парламентарните избори да образуват коалиция и на местно ниво с председател на Общински съвет от БСП, НДСВ или ДПС? Да не би това да е причината за конфликта?

 

- Политическият живот в България е динамичен и изпълнен с много противоречия. Значима за всички нас е философията на толерантност, отговорни действия и обществен диалог. Моето послание, зад което винаги съм заставала и което бих отправила отново към всички, приели местното самоуправление в Добрич за свое житейско верую - Да вложим своите сили и енергия за промяната на нашия град така, както я обещахме и така, както се ангажирахме да загърбим своите политически пристрастия в името на различното бъдеще на добричлии. Затова трябва да бъдем по-зрели и по-стабилни в решенията си за Добрич и да излъчим категорични послания към хората, които да бъдат актуални не само в тази или следващата година, а да обединяват нашите обещания за превръщането на Добрич в град, в който всеки ще се чувства добре и ще живее пълноценно. Аз се стремя да бъда кмет на всички хора в Добрич, а не на партийно статукво. Отворена съм за всяка позитивна инициатива, без да има значение от коя партия излиза, стига да е разумна и законосъобразна и да е в полза на гражданите, но това явно ми създава проблеми.

 

- Имахте среща с министър-председателя Сергей Станишев в качеството Ви на зам.-председател на УС на НСОРБ. Знае ли министър-председателят за конфликта в Добрич между БСП и НДСВ и ясно ли му е, че при създалата се ситуация губят и трите партии коалиционни партньори в управлението на държавата, а най-много - гражданите на Добрич?

 

- Аз мисля, че конфликт между БСП и НДСВ в Добрич няма. В историята си БСП никога не е имала коалиционен партньор и може би това е причината за тези техни прояви и действия, особено на местно ниво.

 

- Скандалът "Кауфланд" скандал на законност/незаконност ли е, или става въпрос за лични и корпоративни интереси на съветници и депутати от Добрич и какви са те, според Вас?

 

- Съдейки по поведението на общинските съветници, като че ли става дума за проблем на интереси. Аз съм отговорна за моите действия и за общинската администрация. Не мога да си позволя под външен натиск да заобикалям, а още по-малко и да не спазвам закона. Когато има спор, проблемът се отнася в съда. Добрич ще има своя хипермаркет.

 

- БСП обяви, че започват кампанията за кметски избори в Добрич, има и условие кандидатът й да не е общински служител. БСП е в по-изгодната позиция да отрича всичко, направено от Вас и предишните кметове, избрани и с червената бюлетина, като Лъчезар Росенов. Какво ще кажете Вие на избирателите, които Ви предпочетоха за кмет, вместо кандидата на БСП и сегашен депутат Евтим Костадинов? Кои са най-големите неща, които направихте от началото на мандата си и какво като идеи ще реализирате до кметски избори'2007?

 

- Вече в Добрич се усеща предизборната атмосфера. За жалост, в нашата страна отричането на всичко положително и добро, свършено през изминалите години от предишното упревление, се възприе като успешен модел на поведение. За мен всяко управление носи своите достойнства и негативи. Аз лично заложих на приемствеността и съм убедена, че това е правилният начин да продължиш напред. Не е в полза на никого да се отричат положителните промени в отговор на конкретните потребности на хората. Моето участие на местни избори’2003 г. беше предизвикателство, което поставих пред себе си, защото бях убедена, че мога да се посветя на гражданите на Добрич. Зад моите идеи и амбиции за промяната на нашия град застанаха много хора, които ми повярваха и аз искам да ги уверя, че ще заслужа тяхното доверие. Нашият град започна да се променя положително и това се забелязва и от най-големите критици на моята дейност. Това са преасфалтираните улици и булеварди, осветените улици и квартали, благоустроените райони и квартали, увеличените социални услуги, обогатеният културен календар, новите инвестиции, финансовата стабилност на общината. Не бих определила кое от направеното дотук е голямо или малко. Нека гражданите направят оценка на свършеното или несвършеното. Аз ще продължа да изпълнявам поетите ангажименти и моите следващи действия са продължение на приоритетите в управленската ми програма – подобряване на градската инфраструктура, подкрепа на малкия и средния бизнес, прозрачно и достъпно управление и подготовка на Добрич за ЕС.

Що се отнася до БСП, то БСП, според мен, е в по-неизгодната позиция, защото могат само да отричат направеното от нас. Значи ли това, че всеки - стига да не е общински служител, независимо от своите качества, може да бъде кандидат за кмет? Според мен това е несериозно.

 

- Какво е мнението Ви за реализирането на регионални или кметски партии, каквито примери има в Европейския съюз?

 

- Появата на всяка нова партия е израз на определени интреси, стремеж към участие във властта или за влияние при нейното разпределение. И няма нищо лошо в политическото пространство да се появи още един субект. По-важно е с какви ресурси ще играе на сцената и как ще убеди електората във възможността да реализира идеите и целите, които си поставя.

 

Разговаря Виржиния ГЕОРГИЕВА

 


Сходни връзки

"АЗ СЕ СТРЕМЯ ДА СЪМ КМЕТ НА ВСИЧКИ, А НЕ НА ПАРТИЙНО СТАТУКВО" | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
"АЗ СЕ СТРЕМЯ ДА СЪМ КМЕТ НА ВСИЧКИ, А НЕ НА ПАРТИЙНО СТАТУКВО"
Автор: Anonymous да 2007-03-19 @ 23:16 EET

Uvajaema  MEDIA   -    mnogo  trivialno  zvuchi   tova poslanie  .  Molia  ne  preigravaite.

Mnogo  nizko  slagatelstvo   se  poluchava.   Kakvo  e  kmetyt  bez  Obschtinskiq  savet  i  kmetskiq    ekip??      Edno  goliamo  NISCHTO  ......   .   Nima  mislite  che  grajdanite  na  Dobrich  sa  zabravili  kak  probutaha   tazi  falschiva  detelina  za  kmet    s  lichnoto  uchastie  na    Iasen  Penchev  .   Ne  samo  che  niama  konflikt  s   BSP  A  IMA  TAINO  SPORAZUMENIE    S   PENCHEV .     SAMO  CHE  PENCHEV   NE  E    OLICETVORENIE  NA   BSP   .    Dori   Jecho  Popov   da  zastane  zad  tazi  izdanka  na  BSP   a  i  ne  e  zabraveno  kak  q  probutaha  v   ekipa  na   Rosenov  i  kak  toi  q   lansira  a  i  oschte  q  lansira .     Neschto   mnogo  sme  se  nagledali  i  nasluschali   na  visokoparni  slova  kato  ....stremq  se  da  sam  kmet  na  vsichki ........./ cigani /    

  Daa   KMETICATA  e   napravila  mnogo  za  razvitieto  na   INTRIGANSTVOTO  ,  KORUPCIQTA   I   OGRABVANETO  NA  OBIKNOVENIQ  GRAJDANIN  .    NE  I   LI  STIGA   EDIN   MANDAT   I  KAKVO  TOLKOVA  I  SE  E  USLADILO ????   SESCHTATE  LI  SE  ?............ 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди