изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 02:30 EEST
ПОДПОМАГАНЕТО НА БИОЛОГИЧНОТО ПРОИЗВОДСТВО ПРЕДСТАВИХА НА СЕМИНАР    
ЗемеделиеПодпомагане развитието на биологичното производство на плодове и зеленчуци бе една от темите на семинар, който се проведе вчера в Добрич.

Той бе организиран от Областната служба за съвети в земеделието, в него участваха представители на дирекция "Развитие на селските райони" на Министерството на земеделието и горите. Темата на семинара бе "Конкурентноспособно производство на плодове и зеленчуци в условията на ЕС".
Агроекологичната мярка за подпомагане на биологичното производство, която е задължителна и е една от мерките за развитие на селските райони, бе представена от Милена Николова от МЗГ. Стана ясно, че по нея страната ни ще получи 12,6 милиона евро за пет години. Ще бъдат подавани проекти, свързани с биологичното земеделие, с отглеждането на животни от застрашени местни породи, с управление на полуестествени местообитания и с подкрепа на противоерозионни практики. По тази мярка се предвижда да бъдат подпомогнати три прирордни парка в България, един от които е "Крайморска Добруджа" - във връзка с управлението на полуестествени местообитания.
Кандидатстващите по агромярката трябва да отговарят на редица условия, едно от които е да са собственици на земя или да имат договор за ползването й за пет години, защото такъв е и срокът на подпомагане. През всяка една от петте години на всеки одобрен проект ще се отпускат не повече от 10 000 евро. Ще бъде подпомагано производството на овощни и зеленчукови култури, лозя, медицински и ароматни растения и фуражи. Минималните площи за извършване на биологично производство на фуражи трябва да е 5 дка, за всички останали култури - 1 декар. Стана ясно, че мярката е получила национална акредитация. Предстои да й бъде извършена и европейска акредитация, както и да бъде одобрена наредба за прилагането й.
По време на семинара началникът на Областната служба за съвети в земеделието Маринела Георгиева представи проведените мероприятия - срещи, семинари и др., с производители на плодове и зеленчуци от 2002 г. насам, които са били основно в Каварна и Шабла. Тя изрази съжалението си, че в Добричка обалст все още няма изградена организация на производителите на плодове и зеленчуци, за разлика от млекопроизводителите, които имали три такива. С условията за създаване и признаване на организациите участниците в семинара бяха запознати от Петя Стелиянова от МЗГ. НДТ

 


Сходни връзки

ПОДПОМАГАНЕТО НА БИОЛОГИЧНОТО ПРОИЗВОДСТВО ПРЕДСТАВИХА НА СЕМИНАР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди