изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:08 EET
Международен скандал се зароди в България    
Новини Шимон Шевес, който представлява посредническата компания, която ще работи за ускоряване на присъединяването на България към ЕС, е съден за измами и подкупи.

Преди няколко дни с обществена поръчка от министерството на външните работи беше избрана консултантска компания, която да посредничи за ускоряване на присъединяването на страната ни към Европейския съюз. Оказа се, че Шимон Шевес, който представлява избраната компания “Ай Джи Интернешънъл Инк” е съден за измами и подкупи.

От външно министерство обявиха, че тази информация не е била известна на българската страна и че е изискана допълнителна информация.
Договорът е сключен миналия петък. Според възложената поръчка регистрираната на Вирджинските острови офшорна фирма "Ай Джи Интернешънъл Инк" трябва да предостави консултира и посредничи за присъединяването на страната ни към Евросъюза от 1 януари 2007 година. Поръчката ще се изпълнява в страните от европейския съюз.

В документацията на поръчката е отбелязано, че подобни услуги са необходими, заради възникнали проблеми и възможно забавяне в ратификационната процедура на Договора за присъединяване на страната ни. Не е ясно колко пари ще струва това, нито точно какво ще бъде извършено.

Според публикации в български и чужди медии обаче години наред представляващият компанията Шимон Шевес е участвал в политически скандали, обвързани с леви партии и много пари. През октомври 2000 г. районният съд в Тел Авив намира, че той е извършил закононарушения, докато е посредничил в сделка за продажба на оръжие за Тайван. От министерството са поискали допълнителна информация по случая.

Компанията на Шевес има офиси в няколко европейски страни. От Австрия ни обясниха, че в момента Шевес е в Брюксел, после ни препратиха към Тел Авив. До момента г-н Шевес все още не е решил дали да даде интервю.

Още информация за него потърсихме от съдебния репортер на израелския вестник “Джерусалем Поуст” - Ден Айзенбърг. Ето какво ни разказа той.
“Шевес е бивш директор на службата на президента. Той е един от близките съветници на убития през ноември 1995 израелски министър-председател Ицхак Рабин. Напуска офиса няколко месеца преди убийството. Скоро след това беше арестуван и съден по няколко обвинения в корупция и даване на подкупи.

Спомням си ясно два случая. В първия той се беше опитал да помогне на свой приятел при строежа на бизнес сграда. Шевес беше помогнал да се ускори процедурата и да се прескочи бюрокрацията. Тогава беше обвинен в оказване на натиск и подкупване на държавни служители.

При втория случай, в противоречие с израелското министерство на външните работи, той се опита да уреди дипломатическа визита в Израел на представител на държава, която не беше в добри отношения с повечето страни по света. Името на държавата остана в тайна, но по-късно той се замеси в оръжейна сделка със същата държава за около 5-10 милиона долара.

Беше признат за виновен на първа инстанция, на върховният съд го оневини. После обаче по специално настояване на държавата имаше ново слушане и той беше признат за виновен и глобен 50 хиляди шекела”.

В официален пресрелийз компанията заяви, че цитирам: "Ние разглеждаме последните публикации по наш адрес като действия мотивирани от политически интереси и насочени към постигането на политическа изгода на българската политическа сцена."

Компанията заявява, че е спечелила търг като консорциум на някои от най -добрите консултанти в политически кампании с години опит. В заключение кампанията заявява, че се надява вместо да се концентрира върху политически борби, силите в България да се обединят и да постигнат успешно и навременно приемане в Европейския съюз.
http://www.btv.bg
 


Сходни връзки

Международен скандал се зароди в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди