изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:03 EEST
25 МАРТ - БЛАГОВЕЩЕНЕ, БЛАГОВЕЦ    
НовиниНа този ден Ангел Божий донесъл на Дева Мария благата вест


Православната църква отбелязва този ден, като радостно за всички събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител. В шестия месец след като архангел Гавриил възвестил на свещеник Захария за рождението на св. Йоан Предтеча, същият Божий вестител бил пратен в Назарет при Дева Мария. Ангелът се явил при пресветата Дева, като й занесъл благата вест за раждането на Иисус, и казал: "Радвай се, благодатна! Благословена си ти между жените!"
Затова в народния календар денят е известен още с името Благовец, Благовещене. Според народните представи, на Благовец идват прелетните птици и самодивите. Тогава излизат и змиите, мечките се събуждат от сън, а кукувицата кука за първи път. На този ден не се ходи рано за вода, защото човек може да срещне самодива и да бъде орисан от нея, да се разболее.
На Благовец сутринта се премитат къщата и дворът и сметта се изгаря. Жените белосват къщите и запушват дупките. После обикалят градината, като дрънкат с тенекии и опушват със запалени парцали, за да прогонят змиите. Когато човек за пръв път чуе кукувица, трябва да държи в ръката си хляб или пари. Според това колко пъти изкука птицата, всеки гадае колко години занапред ще живее.
Според традицията, на този ден след обед момите обикалят къщите и пеят песни. Не се пипат конци, игли, ножици, куки, за да няма змии през годината. В някои части на страната момите вярват, че ако откъснат клончето, на което е кацнала птица и го сложат в пазвата си, ще се омъжат по любов.
Задължително на Благовещене на трапезата трябва да има риба.
 


Сходни връзки

25 МАРТ - БЛАГОВЕЩЕНЕ, БЛАГОВЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди