изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:25 EEST
ФEРМА “ДЪЛБОКА” УВЕЛИЧАВА С 250 ТОНА ГОДИШНОТО ПРОИЗВОДСТВО НА МИДИ    
Икономика

Димитър АПОСТОЛОВ:  Дружеството за отглеждане на черни култивирани миди “Дълбока” в едноименната местност край Каварна започва изпълнението на проект за увеличаване на производството си с нови 250 тона годишно. Това съобщи управителят му Веселин Прокопиев, който е и собственик на прочутия ресторант за морски деликатеси.



Проектът е на стойност 300 000 евро и изпълнението му се финансира по програма САПАРД на Европейския съюз. Това е втората крупна инвестиция във фермата за миди в “Дълбока” по програма САПАРД. През 2003 – 2004 година дружеството защити проект за 206 000 евро и увеличи производството си от 22 т на 60 т годишно, отбеляза управителят му.

Добивът на черна култивирана мида в “Дълбока” Веселин Прокопиев започва през 1993 година. До 2000 година той потапя в залива първите си две ферми, започва брегоукрепване, изгражда пътна връзка до платото. През този период той влага в начинанието общо 150 000 евро и произвежда 22 т миди годишно.

Успешното производство на черни култивирани миди през последната година ни даде куража да насочим усилията си и към разработване на нова дейност, добави Веселин Прокопиев. През тази пролет на площ от 300 дка в Калиакренския залив фирмата започва култивирано отглеждане на кафяво морско водорасло. Според управителя на “Дълбока”, производството е уникално и няма аналог в нито една от черноморските държави.

За новото производство и увеличения добив на миди се нуждаем от допълнителни площадки на брега на морето, уточни фирменият шеф. Той е предложил на Общинския съвет да размени 17.2 дка земеделска земя, собственост на дружеството, с приблизително толкова земя от общинския поземлен фонд. Местният парламент ще разгледа искането му на заседание днес. Новите терени са необходими за първична обработка и сушене на добитото водорасло, както и за първична преработка на увеличения добив от миди.

 


Сходни връзки

ФEРМА “ДЪЛБОКА” УВЕЛИЧАВА С 250 ТОНА ГОДИШНОТО ПРОИЗВОДСТВО НА МИДИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди