изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 15:13 EEST
Интернешънъл Хeралд Трибюн: Този луд, луд БГ пазар на имоти    
НовиниВсеки, който си е купил имот в България, ще ви каже, че цените са толкова ниски, че няма начин да загубите, пише Матю Брунвасер в статия, публикувана днес във в. Интернешънъл хeралд трибюн. Цените ще продължават да растат. Единственият въпрос е с колко. И докога.

От 12 години цените на недвижимите имоти в балканската страна непрестанно се покачват. По данни на Националния статистически институт (НСИ) средната пазарна цена на 1 кв. м. жилищна площ в българските градове през януари е била с 36,6 процента по-висока спрямо същия месец на миналата година.

Жилищата в София обаче все още се продават на цени от около 600 евро/кв. м., което е доста по-малко от 750 евро/кв.м. в Братислава, 850 евро/кв.м. в Букурещ и 1500 евро/кв.м. в Прага, според Националното сдружение ”Недвижими имоти”. Тези цифри поставят България в центъра на вниманието на инвеститорите в недвижими имоти и привличат много западноевропейци, примамени най-вече от атрактивните ваканционни жилища и в по-малка степен от възможността за печалба. Дори агенции за недвижими имоти от малки европейски държави като Ирландия и Малта вече имат офиси в България.

Около 23 на сто от общо 220 000 сделки с недвижими имоти, сключени в България през 2005 г., са с чуждестранно участие. Общата стойност на трансакциите е над 4 млрд. евро, сочат данни на Националното сдружение ”Недвижими имоти”. Като цяло, недвижимите имоти са един от най-бързоразвиващите се сектори в българската икономика, която през миналата година отбеляза растеж от 5,2 процента. Според наблюдателите чуждестранното участие в местния бизнес със сигурност не е навредило на този растеж, но заслугата за промяната до голяма степен е на самата държава.

Не мисля, че е възможно подобен растеж да се поддържа от чуждестранните инвеститори, споделя лондонският икономист Милан Катри. До голяма степен интересът към България е свързан с очакваното приемане на страната в ЕС. България и северната й съседка - Румъния - двете най-бедни държави от бившия съветски блок в Европа - по план трябва да се присъединят към ЕС на 1 януари 2007 година.

Разходите за строителство, пазарните цени на имотите и доходите се очаква да скочат след приемането на тези страни в блока, което поражда, както у местните жители, така и у чужденците, усещането за ”сега или никога”. Въпреки че България е стабилна политически и икономически и правата на собствениците на недвижими имоти са защитени, регулацията на публичното пространство извън домовете е хаотично. Понятието ”селищно устройство” е до голяма степен ново. Човек не знае какво ще се появи до дома му догодина, споделя Изолд Пренжие - вътрешен дизайнер от Белгия, която от 1998 г. живее в България със съпруга си и двете си деца. Според нея именно това е ”страшната” част. Освен това, пазарът на наемите тепърва започва да се развива. По собственици на имоти на глава от населението България е на едно от първите места в света - над 90 на сто от българите имат собствен имот, така че малко са хората, които живеят под наем. Чужденците, които възнамеряват да инвестират или пък планират да си помогнат финансово при изплащането на ваканционното си жилище, като го отдават под наем, когато не го използват, трябва първо да се замислят как ще намерят наематели.

Пазарът на недвижими имоти е свързан с туризма - един от най-силно развитите сектори на българската икономика през комунистическата епоха, когато привличането на туристи от Запад се възприемаше като ефективен начин за натрупване на твърда валута в страната. Голяма част от растежа по Черноморското крайбрежие, например, се корени именно в тези времена. Сега обаче все повече внимание се отделя на запазването на зелените площи, а българските политици вече са се поучили ”не само от горчивия опит, но и от най-добрите международни практики”, споделя председателят на Националното сдружение ”Недвижими имоти” Орлин Владиков. Не е лесно, но се случва, заключава Владиков. http://f.dir.bg/
 


Сходни връзки

Интернешънъл Хeралд Трибюн: Този луд, луд БГ пазар на имоти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди