изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:32 EET
АЛБЕНА И МАКСИМ СА СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ!!!    
Новини

Цяла България триумфира! Албена Денкова и Максим Стависки станаха за първи път световни шампиони по фигурно пързаляне. С блестящо изпълнение по музика на "Адажио" от Албинони двамата получиха обща оценка 199,14 т. и изпревариха местните любимци Мари-Франс Дюброй и Патрис Лозон (198,69) и олимпийските вицешампиони от Торино 2006 Танит Белбин и Бенжамин Агосто (САЩ), останали трети със 196,74.



Още при излизането си на леда Албена и Максим бяха аплодирани от голяма група българи с национални знамена и плакати с надписи “№1”. Те започнаха под звуците на “Адажио” от Албинони и изиграха перфектно изпълнението си в атрактивни червено-черни костюми. Съдиите дадоха по-ниски оценки за изпълнението на българите, които във волната програма се наредиха трети със 99,74 т. след канадците, Дюброй и Лозон, получили 100,57 т. и литовците Маргарита Дробязко и Повилас Ванагас – 99,75. Със 195,87 т. литовците останаха без медал – четвърти.
Денкова и Стависки са сребърни медалисти от световното първенство през 2004 т. и бронзови през 2003 г. На Олимпиадата в Торино 2006 те останаха пети след като съдиите не оцениха по достойнство изпълненията им. В Калгари на световното първенство обаче не участваха най-големите им съперници – олимпийските шампиони Татяна Навка и Роман Костомаров (Рус).

Това са Албена и Максим!

Албена Денкова и Максим Стависки са пионерите на фигурното пързаляне в България. Със спечеления бронзов медал на световното първенство през 2003 г. те наредиха за първи път страната ни между медалистите от шампионат на планетата. През 2004 г. звездният дует достигна до сребърен медал, а през 2006 г. заслужено триумфира и със световната титла. През 2003 и 2004 г. те печелят сребърни медали и от първенствата на Европа, също единствени за България от континентални шампионати. Двамата са седемкратни шампиони на България.
След разочароващото 5-о място на световното първенство през 2005 г. те се разделят с дългогодишния им треньор Алексей Горшков и хореографа Сергей Петухов, при които се подготвят в Москва. Двамата, които са заедно и в живота, се преместват в Нюарк, САЩ, за да тренират при олимпийските шампиони от 1980 г. Наталия Линичук и Генади Карпоносов. Албена и Максим са единствените фигуристи, побеждавали на леда олимпийските шампиони и двукратни световни шампиони Татяна Навка и Роман Костомаров (Рус). През 2004 г. българите печелят Световната купа.
На световното първенство в Ница 2000 г. по време на загрявката преди оригиналния танц те се сблъскват с двойката от САЩ Наоми Ланг и Питър Чернишев. Кънката на американеца от руски произход срязва левия подбедрен мускул на Албена. Дуетът напусна шампионата, а Албена е незабавно оперирана в болница. Тя не може да ходи 3 медеца, а после още 3 месеца се възстановява, за да започне да тренира отново.
Албена започва кариерата си като гимнастичка, но по късно, на 8-годишна възраст, преминава към пързалянето на лед. Нейният първи партньор на леда е Христо Николов. През 1996 тя се разделя с него и тогава започва да се готви заедно с руснака Максим Стависки, чиято майка Рита му търси партньорка. Тя дори пътува до София, за да се запознае лично с Албена. Рускинята й носи и видеозаписи на Максим и я кани да тренира с него в Москва. Оттогава те са заедно, а Стависки придобива и българско гражданство.
Албена Денкова - родена на 03.12.1974 г. в София, България. висока 165 см.
Максим Стависки - роден на 16.11.1977 г. в Ростов на Дон, Русия, живее в София. Висок 173 см.

“Евроспорт”: Постоянството победи

Постоянството на българите Албена Денкова и Максим Стависки най-накрая беше възнаградено и те спечелиха златни медали при танцовите двойки на свотовното първенство в Калгари, коментира “Евроспорт”. Това е тяхната първа голяма титла. Двамата са партньори от 1996 г и досега са стъпвали на почетната стълбичка на европейски и световни стъпала по време на дългогодишната си кариера, но никога не бяха заставали на най-високото стъпало. Водачи след задължителния и волния танц, те се задоволиха с трета оценка във волната програма, но отбиха атаката на местните любимци Мари-Франс Дюброй и Патрис Лозон. Те спечелиха титлата с общ сбор 199,14 т, а канадците останаха със 198,69. Олимпийските вицешампиони Танит Белбин и Бенжамин Агосто (САЩ) този път останаха с бронзови медали с резултат 196,74 т.

“Франс Прес”: Българите Денкова и Стависки спечелиха световната титла при танцовите двойки

Българският дует Албена Денкова и Максим Стависки спечелиха първата си титла на Световното първенство в Калгари, съобщи Агенция Франс Прес. Мари-Франс Дюброй и Патрис Лозон (Канада) взеха сребърните медали, а бронзовите бяха присъдени на Танит Белбин и Бенжамин Атосто. 8000 зрители наблюдаваха финалите на танцовите двойки в зала “Садълдоум Арина”. Денкова и Стависки за трети път се изкачват на световния подиум. Те са втори през 2004 г. и трети през 2003 г. а миналия месец на Олимпиадата в Торино завършиха пети. Българите спечелиха 67 500 долара от наградния фонд. Канадците получиха 40 500 долара, а американците 27 000 долара. Титлата бе овакантена, след като олимпийските шампиони Татяна Навка и Роман Костомаров (Рус) и бронзовите медалисти Елена Грушина и Руслан Гончаров (Укр) не участваха в шампионата, припомня АФП. От волната програма се оформя 50% от крайния резултат, 30% дава оригиналният танц и 20% задължителният.

АП: Денкова и Стависки спечелиха първо злато за България във фигурното пързаляне

Българите Албена Денкова и Максим Стависки спечелиха първото злато за страната си във фигурното пързаляне на Световното първенство в Канада, съобщава Асошиетед прес. Мелодраматичното им изпълнение на “Ададжо” внесе няколко оригинални елемента, което бе достатъчно за титлата, след като преди това бяха спечелили задължителната и оригиналната програма. Всички медали на световни първенства за България, по един от трите вида, принадлежат именно на Денкова и Стависки.

Lenta.ru: Българският дует спечели Световния шампионат по фигурно пързаляне

В съревнование между танцовите двойки на Световното първенство по фигурно пързаляне в Калгари българският дует Албена Денкова и Максим Стависки взеха златните медали. Втори са канадците Мари-Франс Дюбрей и Патрис Лозон, а трети са американците Танит Белбин и Бенжамин Агосто, съобщава lenta.ru.

Информационна агенция "Фокус"

снимки : "Фокус" и "Евроспорт"

 


Сходни връзки

АЛБЕНА И МАКСИМ СА СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ!!! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди