изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:37 EET
БЪЛГАРСКИЯТ, ТУРСКИЯТ И РОМСКИЯТ ЕТНОС - ПРЕДСТАВЕНИ В ИЗЛОЖБА В ОРЛЯК    
ОбществоЕкспозиция, която би се вписала достойно във всяка една етнографска сбирка, е подредена в ОУ "Васил Друмев" в тервелското село Орляк.

 Тя е посветена на предстоящия ромски празник - 8 април. В подходящо помещение са събрани и изложени предмети от бита и облекла, характерни за трите етноса - български, ромски и турски. Изложеното е предоставено от родители на ученици от училището, както и от други граждани от с. Орляк и съседни села.
Експозицията е една от проявите по проект "Под едно небе", по който се работи в ОУ "Васил Друмев".  По същия проект ще е концерт-спектакълът, който деца от училището и от Тервел ще изнесат на 8 април. Ще бъдат представени песни, танци, ромският обичай "Къносване на булката", приказката за Хитър Петър и Настрадин Ходжа. В спектакъла е застъпен фолклорът и на трите етноса. С това децата искат да покажат, че векове наред под едно небе в мир и разбирателство живеят всички, които са приели България за своя родина.
За преподавателите от училището в с. Орляк думата "интеграция" далеч не е само понятие от многобройните стратегии и планове, коментира за НДТ зам.-кметът на Тервел Дияна Илиева. Тя допълни, че  освен ежедневния труд, който влагат, за да подготвят спектакъла за международния ден на ромите, те намират време и влагат въображение, за да обогатят училищния живот и да възпитават у децата дух на етническа толерантност. НДТ

 


Сходни връзки

БЪЛГАРСКИЯТ, ТУРСКИЯТ И РОМСКИЯТ ЕТНОС - ПРЕДСТАВЕНИ В ИЗЛОЖБА В ОРЛЯК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди