изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:24 EET
НАД 30 % РЪСТ НА ПРИХОДИТЕ НА ЗАСТРАХОВКИТЕ ОТЧИТА ИНСТИТУТЪТ ПРЕЗ 2005 Г.    
ОбществоУправителят на ДЗИ в Добрич Тодор Димитров пред НДТ


- Г-н Димитров, каква е причината на 25 март ДЗИ да празнува? Откога се отбелязва този ден?
- Денят 25 март бе избран като Ден на ДЗИ от ръководството на института в първите години след 10 ноември и се свързва с празника Благовещение - символично това е благата вест от застрахователите. Отбелязваме този ден винаги тържествено във всеки едни регион, както и в централата на фирмата в София. По принцип институтът е създаден с нарочен закон за Държавния застрахователен институт  през октомври 1946 г. През тази година се навършват 60 години от създаването на ДЗИ. Тази годишнина също ще бъде отбелязана тържествено.
- Бихте ли споделили за читателите на "Нова добруджанска трибуна" каква бе 2005 г. за ДЗИ?
- Годината, според резултатите, които имаме, се очерта като успешна. Мога да отбележа, че имаме над 30 процента ръст на реализирания приход на застраховките във всички браншове. Особено радостно за нас като застрахователи е положителното, доброто развитие на животозастраховането, което във всички водещи развити в застраховането държави е с приоритет пред общото застраховане. За съжаление, в България по различни причини това не е така и тази тенденция е променена от 10-ина години. Ако трябва да направим едно сравнение, в развитите страни делът на животозастраховането спрямо общото застраховане е в порядъка на 70 към 30. В България съотношението е с обратен знак в полза на общото застраховане или имуществено, както го знаем, като съотношението е 90 към 10. За това за нас е много радващ фактът, че животозастраховането отново заема своето място в общата картина на застрахователния пазар, както в България, така и в клона на ДЗИ в Добрич. Възвръща старите си позиции постепенно.
- На какво се дължи това?
- На нарастването отново на интереса на хората към спестяванията, които са свързани и с известен рисков елемент. Т.е. една застраховка освен дългосрочно спестяване с елемент на определена доходност е и в същото време като рисково покритие за живота и здравето на определен човек. В годините до 1996-1997 г. имахме един огромен портфейл от застраховки "Живот", който  хиперинфлацията и от подобен род причини стопяват. Можем да кажем, че се възвръща доверието във финансово-кредитната система на страната, в платежоспособността на лева и обвързаността му с еврото.
- Какви са причините за нарастващото доверие, а от там и на клиентите на ДЗИ?
- Вероятно доверието на клиентите се дължи на това, че ДЗИ за целия период на своето съществуване винаги е работил добронамерено, коректно с всички свои клиенти. Винаги със стремеж да е в полза на хората. Може би най-вече на това се дължи доверието. Като един пример за нарастване на капитализацията или стойността на компанията през последните години мога да посоча качването на акциите на ДЗИ на фондовата борса. Стойността им е нараснала 15 пъти. Преди три години, когато бяха качени акцията, стойността на една беше около 7 лева, а сега е над 90 лева на акция. Най-вече от това може да се съди за доверието на хората и стабилността на компанията.
- Кои са новите моменти в застраховането у нас?
- Застраховането, може да се каже, донякъде е една консервативна материя. За нашата страна обаче то се развива доста бурно през последните години. Има нови видове застраховки, които навлязоха също в нашата страна. Като такива мога да посоча най-вече застраховките на отговорности, които търпят стремително развитие в последно време. Появяват се нови и нови видове. Става дума за професионален отговорности за различни видове професии - в кръга на съдебната система - на адвокати, нотариуси. Това са задължителни застраховки на отговорност на тези професии. Също така на участниците в строителния процес - на проектанти, инвеститори, изпълнители и т.н.т. Най-новата задължителна застраховка, която влезе в сила, е тази на частните съдия-изпълнители. Също на заетите в областта на здравеопазването - на висш медицински и други персонал и т.н.т. Тези застраховки заемат все по-голям спектър от професиите.
- Г-н Димитров, какво ще пожелаете на работещите в ДЗИ в Добричка област по повод празника ви?
- Желая на всички колеги да продължаваме да работим все така екипно, все така добре, както и досега. Ние сме показали, че на територията на Добричка област работи един екип от висококвалифицирани професионалисти и това го доказват нашите резултати. Пожелаваме на всички да бъдат живи и здрави и през настоящата година.
Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

НАД 30 % РЪСТ НА ПРИХОДИТЕ НА ЗАСТРАХОВКИТЕ ОТЧИТА ИНСТИТУТЪТ ПРЕЗ 2005 Г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди