изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 11:59 EEST
"НСОРБ Е НЕЕФЕКТИВНО И ДОНЯКЪДЕ ПОЛИТИЗИРАНО"    
НовиниЗаяви за НДТ кметът на Каварна Цонко Цонев, един от 16-те градоначалници, обединени от идеите на софийския си колега ген. Бойко Борисов

В петък се проведе среща на кметове на 16 български общини, обединени от градоначалника на столицата ген. Бойко Борисов. Участие в срещата взе и кметът на Каварна Цонко Цонев. Разговаряхме с него за това какви са идеите, които ги обединяват.
- Г-н Цонев, каква беше темата, която обсъждахте с колегите си от страната и това ли е съставът на т. нар. "кметска партия", която ген. Борисов огласи, че смята да направи?
- Първо, държа да кажа, че това не е партия. Второто, което искам да подчертая е, че аз не членувам и няма да членувам в никакви партии. На изборите през 2003 г. се явих като независим кандидат. Просто това е едно обединение на колеги от страната, като идеята е да се формира нещо като сдружение, което да открие свой офис в Брюксел. 16 са общините, които сме се обединили, като моторът на всичко е кметът на София Бойко Борисов. Офисът на общините в Брюксел ще се издържа от участниците във формацията, като основната задача ще бъде да лобира за отделните български общини. Друг въпрос, който бе обсъден, е финансовата децентрализация. Тъй като се очакваше да бъде направена промяна в конституцията, но така и не се стигна до нея - да ни се даде възможността да определяме вида на местните данъци и такси, смятаме, че трябва да се работи в тази посока.
- Националното сдружение на общините в република България /НСОРБ/ също се бори за това. Няма ли да ги потърсите за съдействие и да обедините усилията си в тази посока?
- НСОРБ е неефективно и донякъде политизирано. Сред участниците в срещата бяха и кметове на БСП и такива на НДСВ - ние не сме се събрали на политически принцип. Сред участниците в нея бяха кметовете на Хасково, Пазарджик, Перник, Сливен, Велико Търново, Видин, Добрич, Правец, Радомир. Каварна е най-малката община от всички участници. От Добрич бе зам.-кметът Ваня Балчева. Ние искаме процесът на децентрализация да се ускори, както и да ни се възстановява от държавата резервът за бедствия и аварии, които всяка една община заделя. Например, община Каварна за 2005 г. е заделила за резерва 50 хил. лв., които не са ни възстановени.
- Ще има ли следваща среща и кога ще бъде?
- Срещите са ежемесечни, като това бе за март. В бъдеще те ще се провеждат на ротационен принцип. Решено бе също да провеждаме ежемесечни срещи с министри и агенции, за по-добър диалог между централната и местна власти.
 


Сходни връзки

"НСОРБ Е НЕЕФЕКТИВНО И ДОНЯКЪДЕ ПОЛИТИЗИРАНО" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди