изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:25 EEST
US войници нападнали джамия в Багдад, милицията на Садр ги обстрелва    
По светаНай-малко 18 иракчани са били убити в Багдад при въоръжени сблъсъци между американски войници и милицията на Муктада Садр. До престрелката се стигнало, след като Армията на Махди на радикалния шиитски духовник се опитала да спре войниците да влязат в джамия.

Близък помощник на Садр обвини американските войници, че са убили над 20 невъоръжени богомолци по време на вечерната молитва в джамията "Мустафа" в източен Багдад. Според него американците влезли в храма вързали повече от 20 богомолци и ги застреляли.

Според полицейски източници са били убити 20 бойци от Армията на Махди, а пет автомобила, собственост на групировката, са били изгорени.

На видеозапис на Асошиейтед прес от мястото на трагедията се виждат множество тела с огнестрелни рани. Те са разположени в безпорядък на пода на помещение, за което се предполага, че са покоите на имама, разположени до мястото за молитва.

Американските военни съобщиха, че иракски спецчасти са убили вчера 16 бунтовници в Североизточен Багдад и са задържали 15 души. Военен говорител заяви, че не може да каже дали става дума за същия инцидент.

"Силите ни не са влизали в никакви джамии", цитира Би Би Си краткия коментар на американски военен в Ирак и допълва, че при втора акция вчера са били арестувани десетина служители на иракското министерство на вътрешните работи.

За тях се предполагало, че охранявали таен затвор, в който били задържани 17 суданци.

Заместник министърът на вътрешните работи на Ирак генерал-майор Али Галиб съобщи, че малко по-късно полицаите били освободени, след като американците се уверили, че суданците са държани на законно основание.

По думите му чужденците били арестувани по обвинения в нарушаване на законите за пребиваване в страната. Според него американците вероятно са били дезинформирани, че са нарушени човешките права на задържаните.

Галиб изтъкна, че затворниците не са били подложени на издевателства.

Генералът омаловажи инцидента. "Нормално е за приятелски сили да влизат в сградата. Ние във вътрешното министерство си сътрудничим с приятелските сили и имаме същата цел. Не се притесняваме от присъствието на американски сили, тъй като ние също сме против нарушенията на човешките права", отбеляза той.

Миналата година американски войници откриха 173-ма затворници, предимно сунити, в таен затвор на вътрешното министерство. Задържаните имаха белези от изтезания и недохранване, припомня Ройтерс.

Разкритието предизвика вълна от международни призиви за разследване и за реформи в иракската полиция.

http://netinfo.bg

 


Сходни връзки

US войници нападнали джамия в Багдад, милицията на Садр ги обстрелва | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди