изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 06:03 EET
БОСФОРА - КЪДЕТО СЕ ДОКОСВАТ ЕВРОПА И АЗИЯ    
Забележителности Босфорът е проток между Европа и Мала Азия, съединяващ Черно с Мраморно море, а заедно с Дарданелите - и със Средиземно море. Босфорът се явява частична вътрешно евроазиатска граница.

Босфорът (на турски Bogazici или Истанбул Богазъ) е проток, разделящ европейската част на Турция (Румелия) и азиатската (Анадола), и свързва Мраморно и Черно море. Бреговата му линия е около 30 км, максимум широчина на северната част на протока е 3700 м и минимум широчина от 750 м между Anadoluhisar и Rumelihisar. Два моста пресичат протока. Първият, мост Богазичи, дълъг 1074 м, е построен през 1973 г. Вторият, мост Фатих Султан Мехмед - 1090 м, е завършен през 1988 г. и е разположен на 5 км от мост Богазичи. На двете страни на протока е разположен днешният град Истанбул, който е познат от древността с името Константинопол - градът на Византийската империя и по нищо не отстъпващ от прелестите на вечния Рим.
Днешен Истанбул подслонява 15 млн. души. Градът е основан от гърците под името Византий около 600 г. пр.н.е. Днешният модерен град показва влияние на Римо-византийската ера, когато е бил прекръстен на Константинопол - като първа християнска столица на света. През 1453 г. става столица на най-голямата мюсюлманска империя. Градът винаги е играл важна културна и икономическа роля. Днес - с името Истанбул, градът продължава да е важна част от икономиката на Турция. Голяма роля за това играе и протокът Босфорът.
Научно е доказано, че Босфора се е образувал преди 7500 години. Преди нивото на Черно и Средиземно море е било съществено по-ниско и те не са били свързани. В края на последния ледников период - в резултат на топенето на големи ледени маси и сняг, нивото на водата в двата водоема рязко се е повишило. Мощен поток вода само за няколко дни си проправил път от едното море в другото, за което свидетелства релефът на дъната на моретата и други признаци.
Древните гърци наричали Босфора Керченски пролив. Босфорът се явява един от важните проливи, тъй като осигурява достъп до Средиземно море и световните океани, до големи части на Русия, Украйна, Закавказието и юго-източна Европа. Освен селскостопанските и промишлени стоки, голяма роля в експорта през Босфора играе нефтът от Русия и Каспийския регион.

  

   

   

Снимки Димитър Дуков

ПОВЕЧЕ СНИМКИ ЗА БОСФОРА И ИСТАНБУЛ

 


Сходни връзки

БОСФОРА - КЪДЕТО СЕ ДОКОСВАТ ЕВРОПА И АЗИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди