изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:08 EET
НАД 90 ПРОЦЕНТА ОТ ДЕЦАТА В ОБЛАСТТА - ЗАЩИТЕНИ ОТ ПОЛИОМИЕЛИТ    
ЗдравеИнформация за имунизациите и реимунизациите срещу полиомиелит за 2005 г. в Добричка област предоставиха на медиите от РИОКОЗ.

Със завършена имунизация срещу заболяването са 95 процента от подлежащите. 90 на сто е процентът на децата с първа и втора реимунизация, а с трета реимунизация - 95 на сто.
За своевременно откриване на съмнителни или вероятни случаи на полиомиелит в България се провежда т.нар. епиднадзор на острите вяли парализи /ОВП/, обясняват от инспекцията. Той включва откриване, незабавно съобщаване и епидемиологично проучване на всички случаи на ОВП при деца до 15 години, събиране на данни, анализирането им и използването им за конкретни действия, съобщаване на резултатите от анализа и осигуряване на обратна информация. От юни 2002 г. се извършва ежеседмичен контрол и съобщаване на случаи на ОВП в лечебните заведения на страната.
Полиомиелитът е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с възпалителни изменения  в сивото вещество на гръбначния мозък, вяли атрофични парализи, тежко протичане и висока смъртност, обясняват специалистите. Предава се по фекално-орален и въздушно-капков път. Заболяването засяга предимно ранната детска възраст - от 1 до 5 години. Последните случаи в България, причинени от див полиомиелитен вирус, внесен от Индия, са регистрирани през 2001 г. в гр. Бургас, а от 2002 г. болестта се смята за ликвидирана в Европейския съюз.
Основното средство за профилактика на заболяването е активната имунизация на населението с жива  полиомиелитна ваксина. Тя е безопасна и ефективна и създава имунитет. В България  живата полиомиелитна ваксина е въведена през 1959 г. Използва се за планови и за допълнителни имунизации. Ваксината се прилага по две капки през устата  на 6 приема. НДТ

 


Сходни връзки

НАД 90 ПРОЦЕНТА ОТ ДЕЦАТА В ОБЛАСТТА - ЗАЩИТЕНИ ОТ ПОЛИОМИЕЛИТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди