изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:27 EEST
ДЕЛОТО ЗА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА - НА СПЕЦИАЛЕН ОТЧЕТ В ПРОКУРАТУРАТА    
Ред и сигурност

Върховна касационна прокуратура (ВКП) образува предварително производство срещу виновните длъжностни лица от АПК “Двореца” за унищожаването на ценни растителни видове в Университетската ботаническа градина, съобщиха от ВКП.



Прокуратурата постанови да се назначи тройна експертиза, която да се произнесе колко и какви видове са унищожени и колко растителни вида са увредени. Делото ще бъде на специален отчет във ВКП. Върховна касационна прокуратура постанови, че жалбата на ректора на Софийския университет проф. Боян Биолчев срещу Апелативната прокуратура във Варна е основателна.
С постановление от 27 декември 2005 година приема, че по преписки на районните прокуратури в Добрич и Балчик и по данни на Окръжната прокуратура в Добрич не са събрани данни за унищожаване на растителни видове, поради което и липсва основание за образуване на досъдебно производство. По преписката са събрани безспорни данни за над 85 броя увредени и 64 броя унищожени растителни видове от дендрологичната колекция в Университетската ботаническа градина в Балчик.
Гражданско-правните спорове между СУ “Св. Климент Охридски” и Министерството на културата относно собствеността, стопанисването и управлението на имота не може да бъде причина за отказ за образуване на досъдебно производство при данни за извършено престъпление от общ характер, последица от което се явява унищожаването на една от най-големите дендрологични колекции в България, се казва в становището на Върховната касационна прокуратура. При висящ процес относно стопанисване на имот страните следва да не нарушават правно установеното към момента положение, което с оглед събраните материали сочи, че стопанисването на ботаническата градина е предоставено на СУ “Св. Климент Охридски”. Поради това ВКП отменя като незаконосъобразно постановлението на Апелативната прокуратура във Варна.

 Вчера сутринта в Университетската Ботаническа градина в Балчик бе получено постановлението на Върховната касационна прокуратура, съобщи за НДТ Огнян Илиев - ръководител в УБГ-Балчик.

В информацията на УБГ се казва: "Тошко Гяуров е бил назначен от министър Божидар Абрашев и името му се свързва с многобройните скандали, свързани с опити за застрояване на градината и превръщането й в почивен комплекс, с унищожаването на растения, възпрепятстването на работа на служителите и работниците на УБГ в Балчик и т.н. Същият този директор, който беше освободен от министър Нина Чилова, беше назначен отново от министър Стефан Данаилов. По повод опасенията на Софийския университет, че отново ще възникнат проблеми между ведомствата, министър Данаилов заяви пред медиите, че това дали ще се случва в "Двореца" зависи от него. За отбелязване е фактът, че за около 4 месеца, през които г-н Гяуров не беше директор, не е имало никакви конфликти с ръководството на "Двореца", както и унищожаването на растителност".

 

Освен това от Добричкия окръжен съд изпратили два изпълнителни листа по дела, заведени от СУ "Св. Климент Охридски" срещу ДКИ КЦ "Двореца" за неизплатени по споразумение от 2002 година суми в размер на 75 000 лева, които "Двореца" е осъден да заплати на Софийския университет. Тези суми не били изплатени по вина на директора Тошко Гяуров и с изричното разпореждане на главния секретар на културното министерство Агнес Зашева, която и в момента е на същата длъжност.

"Тъжно, но факт - опитите за унищожаване на Университетската Ботаническа градина в Балчик продължават. В началото на тази година бяха изсечени отново дървета и храсти, което е констатирано с протоколи на РИОСВ - Варна. Странно, но е факт - това се прави, за да се възстанови пушалнята на румънската кралица - очевидно приоритет в културната дейност на "Двореца". Несъмнено колкото повече се говори за културата от "Двореца" толкова по-малко тя присъства в дейността му. Очевидно заповедта за обявяване на УБГ в Балчик за защитена местност не означава нищо за един държавен чиновник от министерството на културата като г-н Гяуров", се казва в открито писмо до медиите.

Днес НДТ ще потърси за коментар директора на "Двореца" Тошко Гяуров и кмета на община Балчик Красимир Михайлов.

 

 НДТ

 


Сходни връзки

ДЕЛОТО ЗА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА - НА СПЕЦИАЛЕН ОТЧЕТ В ПРОКУРАТУРАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди