изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 11:30 EEST
НЯКОЙ УМИШЛЕНО ПОДВЕЖДА МЕДИИТЕ ЗА ЛИЧЕН ИНТЕРЕС    
НовиниПо повод информацията в броя от 28 март - вторник, "Продали земеделска кооперация за 4 000 лева" към вестника ни се обърнаха председателят на ЗКПУ "Славей" в с. Славеево - Живко Василев, и управителят на СД "Възход - Арньо и сие" - Йордан Апостолов.

 В материала член-кооператори се жалват, че Живко Василев продал 24 декара ниви, складови помещения, ремонтна работилница, административна сграда и трафопост само за 4 000 лева, че сделката била сключена зад гърба им и без тяхното знание в края на миналата година. Според жалващите се, тогава са се събрали на Общо събрание и решили земята да се преарендува, но да не се продава, а председателят използвал подписите на всички 300 член-кооператори и фиктивен протокол, за да сключи сделката пред нотариус в Добрич.
Посочените земя и имот на кооперацията не са продадени за 4 000 лева, а за 153 186 лева, казаха пред репортер на НДТ Живко Василев и Йордан Апостолов. От представени пред репортер на НДТ документи е видно, че за 24,028 декара земя управителят на "Възход - Арньо и сие" е заплатил 62 670 лева. Останалите 90 516 лева са за склад за земеделска продукция, навес, административна сграда, ремонтна работилница и трафопост. Въпросните 4 000 лева, които посочват член-кооператорите, са внесени задължения към Националната агенция по приходите. Живко Василев и Йордан Апостолов представиха и два протокола от заседания на Общото събрание на ЗКПУ "Славей". На първото - на 15 януари 2005 г., е взето решение кооперацията да се преарендова от СД "Възход - Арньо и сие", както и да се даде мандат на Управителния съвет и Контролния съвет за сключване на договори и разпореждане с движимо и недвижимо имущество на кооперацията. На заседанието присъства Йордан Апостолов, който поема и ангажимента за възникналите до момента задължения на земеделската структура. След взетото решение от Общото събрание, Йордан Апостолов до края на март сключва новите арендни договори с член-кооператорите. През май започва данъчна ревизия на кооперацията за периода 2000-2004 г. Тя е разделена на две - за периода 2000-2003 г. и за 2004 г., тъй като счетоводителят е напуснал и е изнесъл част от документацията. Ревизията на първия период приключва през август - с акт за около 30 000 лева. Запорирано е част от движимото имущество - като обезщетение на акта. Заради опасенията, че и другата ревизия ще приключи с акт и това би довело и до запориране на недвижимо имущество, Живко Василев свиква ново заседание на Общото събрание. То се провежда на 5 ноември 2005 г. На него присъства и нотариус, който да помогне за формулирането на решението. Последното гласи: "Общото събрание взе решение да се извърши продажба на движимо и недвижимо имущество, собственост на ЗКПУ "Славей", с. Славеево, като дава мандат на председателя на кооперацията да извърши всички правни и фактически действия по реализацията на решението". На 7 ноември е получен акт за втората част на данъчната ревизия. Живко Василев прави обосновано опровержение за част от сумата по акта, което е прието от Регионална данъчна служба - Варна, и в момента тече нова ревизия.
На 25 февруари т.г. е проведено ново Общо събрание. На него е избрана комисия, която да провери още веднъж действията на УС по прехвърлянето на собствеността. Комисията е оглавявана от Георги Христов, който нито е член-кооператор, нито има земя в кооперацията. Председателят на ЗКПУ "Славей" заяви, че именно Георги Христов е подал  информация за продажбата на кооперацията за... 4 000 лева. Живко Василев каза още, че не отговаря на истината и информацията, че е използвал подписите на всички 300 член-кооператори и фиктивен протокол. Той представи пред репортер на вестника копие от протоколната книга на кооперацията, и подпечатани писма, откъдето е видно, че и за двете заседания са изпратени по 200 броя покани до член-кооператорите.
Живко Василев каза още, че ако "свободните съчинения" на тема финансово-производствена дейност на кооперацията продължат, ще потърси правата си в съда. НДТ

 


Сходни връзки

НЯКОЙ УМИШЛЕНО ПОДВЕЖДА МЕДИИТЕ ЗА ЛИЧЕН ИНТЕРЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди