изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:07 EEST
ПРЕДИЗВИКАНО    
Общество Известно е, че Законът за здравословните и безопасни условия на труд задължава всички работодатели да осигурят обслужване на своите работници и служители от служба по трудова медицина и да извършат оценка на риска без оглед на упражняваната дейност и броя на наетите лица.


 И тъй като големите работодатели вероятно не искат, а малките нямат възможност да създадат собствени служби, всички те прибягват до услугите на външни служби по трудова медицина.
 До тук нищо лошо. Но наясно ли са работодателите за какво плащат, дават ли си сметка дали имат практическа полза от оказаната услуга или за тях е достатъчно да се сдобият с нужния документ, за да избегнат административното наказване ?
 Аз нямам сега за цел да убеждавам работодателите в смисъла и значението на медицинското обслужване и оценяването на риска за опазване здравето и работоспособността на работещите, важен фактор за успеха на всеки бизнес. Смятам, че с течение на времето те ще прозрат тази истина.
 Това, за което призовавам сега работодателите, е срещу парите, които плащат, да изискват качество на услугите, предоставяни от службите по трудова медицина. Защото оказва се, че при сегашната правна уредба няма оправомощен държавен орган, който да контролира как службите вършат своята работа, качествено ли изпълняват своите функции и задачи. При това положение работодателите остават единствения коректив на службите по трудова мецицина. Само те могат да противодействат на формално изготвените оценки на риска и неефективно здравно обслужване. Констатациите при извършване контрола от Дирекция "ОИТ" Добрич са, че съществува най-малко една СТМ на територията на областта, за която са практика неспазването на сроковете за обслужване, формално изработване оценката на риска, извършване на нерегламентирани измервания на факторите на работната среда и прочие.
 Инспекция по труда не бяга от своите отговорности и не се дистанцира от поставения проблем. Но истината е, че няма установен правен механизъм, по който пряко да въздейства върху службите по трудова медицина. Засега тя може само да подпомага работодателите със съвети и консултации относно участието на СТМ при осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд в предприятието и укрепване здравето на работещите. Останалото зависи от самите работодатели и от тяхната воля да преустановят практиката да плащат, без да знаят за какво. Защото в крайна сметка те, работодателите, са отговорните пред закона.

Младен Мартинов - директор на дирекция "Областна инспекция по труда" в Добрич

 


Сходни връзки

ПРЕДИЗВИКАНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди