изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 21:21 EEST
Започна записването в ГЕРБ (ОБЗОР)    
НовиниСофия. Първите желаещи да се запишат в новоучреденото сдружение ГЕРБ се редиха на опашки пред офиса на сдружението на столичната улица “Адам Мицкевич” № 4. Както “Фокус” съобщи, желаещите да се запишат трябва да попълнят молба и да подадат автобиография, но това може да бъде направено и на Интернет-страницата на сдружението www.gerb-bg.org. До края на седмицата Интернет-страницата ще заработи. Опашките пред централата на сдружението се извиха само ден, след като от Управителния съвет обявиха официално, че вече се приемат молби за записване.


Междувременно стана ясно, че кметовете на Каварна Цонко Цонев и на Свиленград Георги Манолов ще станат членове на сдружението. “ГЕРБ е свободно сдружение, което дава възможност да направим заедно повече за България.” – заяви кметът на Каварна Цонко Цонев.
“Смятам, че ГЕРБ е дискусионното място, където независимостта може да бъде оценена много по-добре, отколкото класическите партийни структури. В този контекст не виждам противоречие с това, че съм бил и съм отстоявал своята независимост”- допълни Цонко Цонев.
Според каварненския кмет ГЕРБ до голяма степен е реминисценция на първия свободолюбив полъх на демокрацията от края на 80-те години.
“Ако си спомним митингуващите на Орлов мост на 7 юни 1990 г., които после се разочароваха от псевдолицето на демокрацията, това бяха хора, които искаха да са европейци, да живеят свободно, да пътуват свободно, да мислят свободно, без догми и клишета, без страхове. Надявам се това днес да ни върне ГЕРБ”, каза още Цонко Цонев.
"Независимият човек членува в независими сдружения" – заяви инж. Манолов – кмет на Свиленград. “ГЕРБ съществува като гражданско обединение и в този смисъл моето мнение за сдружението е изцяло положително. Следя създаването му от самото начало и подкрепям вижданията му за регионалната политика”- допълни кметът на Свиленград.
Според него ГЕРБ е в унисон с европейската политика, която насърчава развитието на отделните региони. Затова и темите, които се разискват в ГЕРБ, например финансовата децентрализация, засягат най-важните проблеми на общините и по тях се търсят решения.
“Така както съм член на БСЧП “Възраждане”, на Ротари клуб и на Съюза на тракийските дружества в България, ще членувам и в сдружение ГЕРБ. Ако става дума за партия, мога да заявя, че моята единствена партия е Свиленград“, завърши кметът на Свиленград.
През деня лицето на сдружението – столичният кмет Бойко Борисов се срещна с
лидера на БЗНС-НС и депутат от БНС Анастасия Мозер. На срещата двамата са обсъдили щетите от наводненията в София. Борисов е запознал Мозер с новоучреденото сдружение Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) и срещата си с привържениците на организацията в Хасково снощи. Земеделската лидерка отрече пред “Фокус” да е обсъждала със столичния градоначалник възможностите за съвместно сътрудничество между БЗНС-НС и ГЕРБ. Тя обаче подчерта, че като депутат била длъжна да си сътрудничи с Борисов, да му излага проблемите, които съществуват и да му иска съдействие.
Безспорно Бойко Борисов прави заявка за национална политика. Така Елеонора Николова от ОДС коментира пред “Фокус” направеното от Бойко Борисов изявление, че управляващата коалиция е пагубна за България. По думите на Николова, Борисов и в качеството си на бивш главен секретар на МВР и сега като кмет на София се държи като политик от национална величина.
“Всъщност и медиите така го измерват. През всичките тези години неговият рейтинг се измерва наред с рейтингите на действащите политици и затова не се изненадвам, че той прави такива оценки”, заяви Елеонора Николова.
Предвид критиките, които получаваме от Европейския съюз, е видно, че критиката на Борисов има основание, допълни Николова.
Според нея тройната коалиция в момента показва пълна невъзможност да се справи с изискванията на ЕС и с дневния ред на България.
“Философията на присъединяването, ЕС, НАТО - това са чужди неща за БСП. Допреди няколко години те правеха митинги срещу НАТО. Как искаме сега същите тези хора да приемат от душа и сърце тази философия и да я налагат в практиката? То просто не е невъзможно”, заяви Елеонора Николова.
На въпрос какви биха били взаимоотношенията между ОДС и евентуална бъдеща партия на Бойко Борисов, Елеонора Николова отговори:
“Няма такова животно, което да стои хем в ляво, хем в центъра, хем в дясно”. Затова според нея, когато Бойко Борисов създаде партия и посочи каква е нейната ценностна ориентация, ще може да се говори за посока на взаимоотношения.
“Засега той всъщност е стъпил върху цялото политическо пространство - ляво, център, дясно и затова на този етап не можем да правим никакви изводи”, каза още Елеонора Николова.
Не бих искала да тълкувам думите нито на Бойко Борисов, нито на който и да е друг, който не е пряк участник в процеса на управлението на държавата. Когато човек прави оценки, трябва да подхожда отговорно. Това заяви пред “Фокус” Снежана Гроздилова, народен представител от НДСВ, по повод направеното от Бойко Борисов изявление, че управляващата коалиция е пагубна за България.
“Смея да твърдя, че усилията са максимални в посока свършена работа на всички нива към момента на присъединяването ни към Европейския съюз. Сигурно се допускат и грешки, но по това, което е поставено като приоритет, мисля, че се работи достатъчно”, допълни Гроздилова.
http://www.focus-news.net/?id=n461760&chain=1
 


Сходни връзки

Започна записването в ГЕРБ (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди