изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:40 EEST
Замъкът на граф Дракула преминава в частни ръце    
По света

Румънското правителство смята да предаде двореца Бран, известен още като замъка на граф Дракула, на Доминик фон Хабсбург, племенник на последния румънски крал Михай, съобщи Financial Times.



Доминик фон Хабсбург е отправил своите претенции върху осемвековния замък, след като миналата година правителството прие програма за уреждане на собствеността на одържавените по време на комунистическия режим имоти. До момента няма подписано официално споразумение, но според адвокатската къща Herzfeld & Rubin, представляваща интересите на ищеца, собствеността ще бъде прехвърлена до месец.


„За мен това е изключително важен и емоционален момент“, заяви фон Хабсбург. „На това място съм прекарал детството си и пазя много приятни спомени“.


Замъкът Бран е разположен на юг от град Брашов в областта Трансилвания. Построен е през 1212 година от Тевтонския рицарски орден, като първоначално е служел за военно укрепление. През 15 век замъкът преминава под контрола на принц Влад Тепеш от Валакия, който е първообраз на литературния герой граф Дракула от популярния роман на Брам Стокър. През 1920 година жителите на Брашов подаряват двореца на кралица Мари, която е баба на Доминик фон Хабсбург. Замъкът в Бран е използван като лятна резиденция от кралското семейство до абдикацията на крал Михай през 1947 година, когато преминава в ръцете на държавата.


Представителите на кралската фамилия не са единствените, които ще получат компенсация за отнетото им имущество. Правителството на Калин Попеску Търичану подготвя създаването на фонд, който ще бъде използван за обезщетяване на собственици, чиито имоти по една или друга причина не могат да бъдат възстановени. Голяма част от тях са разрушени или се използват за публични цели.


Схемата предвижда във фонда да бъдат включени дялове от 114 държавни предприятия, вземания от чужбина, както и парични средства. Съвкупната стойност на фонда ще бъде около 3,8 млрд. евро. Лицата, чиито реституционни претенции към държавата бъдат удовлетворени, ще получат дялове от фонда, които ще се търгуват на фондовата борса в Букурещ, както и на някоя от големите европейски борси.
http://www.investor.bg

 


Сходни връзки

Замъкът на граф Дракула преминава в частни ръце | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди