изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:00 EEST
ГАЛИНА ДУРМУШЛИЙСКА ИДВА С ХОЛАНДСКИ ХОР ЗА “НОВА БЪЛГАРСКА МУЗИКА”    
Новини  Певицата Галина Дурмушлийска, която от седем години живее в Амстердам, Холандия, ще участва в тазгодишния преглед “Нова българска музика” с холандския смесен хор “Чубрица”.Фолклорният концерт ще е на 10 април в НДК.

  На сцената нашата знаменита изпълнителка ще се представи като солистка и като един от ръководителите на певческия състав. Хористите от далечната страна на лалетата ще изпълнят нови творби на българските композитори Иван Вълев, Генчо Генчев, Петър Крумов и Милчо Василев.

   “Женала Ганка, женала” е песента на Петър Крумов, която Галя Дурмушлийска откроява като един от акцентите в програмата на хор “Чубрица”. “Тази песен влуди холандците.И макар, че трудно им се отдава да пеят думи като “сенчица” и “люлчица”, те полагат неимоверни усилия, за да можем на 10 април в София да представим достойно имената на всички композитори”, сподели за НДТ певицата. “Красива е добруджанската песен! Тя няма родопските глисанди, от които коремът ти се преобръща, няма и дисонансите на шоплука, от които настръхваш.В Добруджа човек “благо пее и кротко се смее”, както казва нашата именита  певица Верка Сидерова.Защото няма какво да спре гласа му.Той се носи по безкрайната степ и трепти като въздуха в топъл летен ден, стоплен от яркото добруджанско слънце” – признава с нотка на носталгия Галина Дурмушлийска.

  Хор “Чубрица” е създаден през 2003 г. по идея на трима ръководители: Иво Босвайк – диригент, Галя Дурмушлийска и Яп Ван Бейлен от фондация “Етник”.Съставът изпълнява български фолклор.Запленени от магията на българската песен, в него се включват 17 жени и 10 мъже.А репертоарът им, според Галя Дурмушлийска, представлява един своеобразен нов прочит на българската песен. Хор “Чубрица” подготвя програмата “Години, години!” /по заглавието на едноименната добруджанска песен/ и я представя като спектакъл.Песните от програмата проследяват българските празници и обичаи през четирите годишни времена.С помощта на автентични кадри от БНТ се показват обичаите и ритуалите.На монитор  върви и текст на холандски, предназначен за холандската публика.А участниците пеят български песни .”Пеят всъщност на език, който те не говорят, но са в хора, защото обичат нашия фолклор” – пояснява Галя.За осъществяване на проекта неговите ръководители са получили и съдействието на българското посолство в Хага.Хор “Чубрица” вече е имал турнета в Холандия, осъществил е и две турнета миналата година в България.След един от концертите получава покана от Съюза на българските композитори за участие в прегледа “Нова българска музика”.

   “Сега предизвикателството е изключително голямо.Вълнуваме се много, защото ще изпълняваме творби, писани от български автори специално за хор “Чубрица”- допълва Галина Дурмушлийска.А хористите се вълнуват, по нейните думи, защото отново ще бъдат в родината на песните, които те пеят с удоволствие.Хорът ще запише СД тук, в България, после ще гостува на публиката във Видинска област.

      НДТ

 


Сходни връзки

ГАЛИНА ДУРМУШЛИЙСКА ИДВА С ХОЛАНДСКИ ХОР ЗА “НОВА БЪЛГАРСКА МУЗИКА” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди